h

Hondenbeleid Gemeente Venray STINKT

1 maart 2005

Hondenbeleid Gemeente Venray STINKT

Met het nieuwe beleid van de gemeente Venray wordt het erg moeilijk voor belastingbetalende hondenbezitters om hun hond uit te laten. Op jaarbasis levert de hondenbelasting ongeveer 120.000 euro op wat vervolgens in de algemene kas van de gemeente verdwijnt. Is het niet raar dat alleen hondenbezitters op deze manier de gemeentekas spekken?

De SP-Venray denkt dat de gemeente op een onjuiste manier geld int zonder hier daadwerkelijk wat mee te doen ten aanzien van het probleem hondenpoep! Denkt de gemeente nu werkelijk dat iedere hondenbezitter alle uitwerpselen van hun hond in een zakje stoppen om vervolgens een afvalbak te zoeken en het daar te deponeren. Nee, bij een veldonderzoek onder hondenbezitters is gebleken dat dit niet het geval is. Bijna al deze hondenbezitters laten hun honden minstens een keer per dag uit in de openbare ruimte. Alleen daardoor al zijn hondenbezitters frequente gebruikers van straten, trottoirs, plantsoenen en parken. Het moet gezegd dat de meeste 'baasjes' er zeker niet op uit zijn om overlast te veroorzaken. Zij proberen juist hun huisdier zijn behoefte te laten doen op de minst storende plek.
Veel hondenbezitters zetten daarom vraagtekens bij het beleid van de gemeente. Hoe is het mogelijk dat de hondenuitlaatstroken verdwijnen zonder dat hier een evaluatie over heeft plaatsgevonden. Is hier sprake van ad-hoc beleid? Zijn er nog andere mogelijkheden?

Poep op de stoep

Hondenbezitters willen goede maatregelen ten aanzien van hun viervoeters. Dat het ook anders kan laat de gemeente Eindhoven zien. Eindhoven heeft gekozen voor een hondenbeleid wat diervriendelijk en mensvriendelijk is nl. het aanleggen van hondentoilet.
De hondentoiletten zijn stuk voor stuk zandveldjes van minimaal 8 x 8 meter met een hekwerk of beplanting er omheen, en goed verlicht. Elke hond mag daar vrij rondlopen en op zijn favoriete plek zijn behoefte doen. De toiletten krijgen iedere week een schoonmaakbeurt van de gemeente. De kans op stankoverlast is daardoor, zelfs bij warm weer, erg klein. Alle hondentoiletten zijn duidelijk herkenbaar aan een nieuw gebodsbord. Ze liggen centraal in de buurt, liefst zover mogelijk van woonhuizen en speelplaatsen af.
Ook de gemeente Venray kan kiezen voor deze aanpak door voldoende hondentoiletten te plaatsen in de wijken. De hondenuitlaatstroken kunnen weer in hun oorspronkelijke staat terug gebracht worden zodat ook niet hondenbezitters kunnen genieten van een wandeling in het groen. Venray zal het beleid drastisch moeten wijzigen, op dit moment is er niet alleen sprake van hondenpoep maar wordt het groene landschap sterk vervuild door weggegooide vuilniszakken, huisraad en zwerfvuil. Wanneer Venray serieus wil meedoen aan de groenste stad van Nederland past een adequaat plan van aanpak i.p.v. een ad-hoc beleid ten aanzien van straat- en groenvervuiling.

STINKT volgens u het huidige beleid van de gemeente Venray ten aanzien van de uitvoering van de hondenbelasting? Geef dan hier uw STEM!

U bent hier