h

Gemeente spant het paard achter de mestkar bij verplaatsen burgerwoningen

18 maart 2019

Gemeente spant het paard achter de mestkar bij verplaatsen burgerwoningen

Met 1 stem tegen, die van de SP, stemde de gemeenteraad afgelopen dinsdag 12 maart jl. In met het voorstel om, in plaats van het verplaatsen van veehouderijen, de burgerwoning te verplaatsen om de overlast van veehouderijen tegen te gaan. Voor de SP is dit de omgekeerde wereld en “het paard achter de mestkar spannen”.

In de visie veehouderij Venray 2018 is als doelstelling opgenomen om het woon- en leefklimaat van burgers in het buitengebied en dorpen te verbeteren. Naast deze algemene doelstelling is ook het doel om in het echt meer scheiding aan te brengen tussen veehouderij en bewoners in de kern en woningen in het buitengebied. Het voorliggende besluit levert volgens de gemeente een beter resultaat op dan de huidige aanpak waarbij van alle omliggende veehouderijbedrijven gevraagd wordt om te investeren in verdergaande uitstoot verminderende technieken. Het gaat dan met name om bedrijfswoningen die leeg komen te staan, omdat ze niet meer bewoond worden en daar ook niet meer voor gebruikt worden. Deze woningen moeten ook liggen in een gebied veel agrarische bedrijvigheid is.

Het hele voorstel ademt een sfeer uit van: wat zijn we toch goed bezig, maar als je goed leest dan zie je dat er niets gebeurt aan uitstoot intensieve veehouderij en er met name rekening wordt gehouden met de belangen van boeren. 

Bij overlast: Verplaats de burger en veehouderij mag blijven doorgaan met uitstoten 

Op het moment dat een burgerwoning in een gebied ligt met veel veehouderijen, is het handiger om de burgers te verplaatsen in plaats van het bedrijf. Dit is volgens de SP de omgekeerde wereld. In plaats van de uitstoot bij de veehouderij aan te pakken, kunnen de mensen verhuizen. Er zullen dan ook minder klachten komen en ik zie de wethouder al springen en roepen dat we het zo goed doen.  Op die manier krijgen we nooit een gezonde leefomgeving, waarbij we ook nog eens helemaal niet meer weten hoe het er in het buitengebied eraan toe gaat.  

De boeren moeten hun stallen verbeteren, ook al kost dat geld 

Een andere optie zou ook kunnen zijn, dat de boeren het buitengebied verruilen voor een industriegebieden waar niemand woont. Dan kunnen burgers blijven wonen en wordt de omgeving van dorpen ook weer schoner. Dan is iedereen blij, maar de CDA-wethouder niet. 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier