h

Venrayse politici verdoezelen eigen domheid rondom BMW-zaak

26 augustus 2005

Venrayse politici verdoezelen eigen domheid rondom BMW-zaak

Wat laat de Venrayse politiek zich lelijk in de kaart kijken bij de gang van zaken rondom de vermeende vestiging van de BMW assemblagefabriek in Venray.

Huub Rademacher

Jarenlang is er geheimzinnig gedaan over iets wat nooit iets geweest blijkt te zijn. De contacten die Krebbekx met BMW had, bleken helemaal niet te bestaan, toch heeft hij dat steeds tegen de gemeente beweerd. Enig wantrouwen zou hier dus inmiddels op zijn plaats zijn tegenover dit heerschap. Maar nee hoor, de politiek blijft volledig vertrouwen houden in de firma Maessen. Waarop is dat vertrouwen dan nog gebaseerd?
Dan de vertrouwelijkheid waar ieder zich achter verschuilt. Dat de coalitiepartners zich laten betrekken in een vertrouwelijk overleg is als verwerpelijk, daar de controlerende rol van de gemeenteraad op dat moment niet meer volledig kan worden uitgevoerd, maar dat de oppositie zich ook hiertoe heeft laten verleiden, getuigt van een naïviteit die zijn weerga niet kent.

Het is dan ook bijna aandoenlijk te zien in welke bochten men zich wringt om alle plooien recht te strijken en zaken te bagatelliseren. Kersvers fractievoorzitter Francken van de VVD motiveert zijn zwijgplicht met mogelijke belangen die nog spelen. Hij probeert hiermee de Venrayse bevolking met hetzelfde kluitje het riet in te sturen, waarmee hij zelf twee jaar lang het riet in gestuurd is. Busser van Samenwerking maakt het zo mogelijk nog bonter door op de boodschapper te schieten. Afleiden van de werkelijke materie lijkt zijn devies.

Het enige belang dat nog gediend wordt met geheimzinnigheid en misplaatste vertrouwelijkheid is het eigenbelang van de dames en heren politici, namelijk het verdoezelen van hun eigen domheid.
Alleen volledige openheid van zaken kan het gezichtsverlies van politiek Venray nog beperken en de bevolking de gelegenheid geven om te controleren of hun belangen niet toch geschaad zijn.

H. Rademacher
SP-Venray

'Niets mis met Maessen-deal', Dagblad De Limburger, 09 september 2005
Te veel vragen onbeantwoord in BMW-affaire, Dagblad De Limburger, 24 augustus 2005
BMW noemt vestiging Venray 'lügen', Dagblad De Limburger, 17 augustus 2005
Top BMW wil zich niet meer mengen in affaire Venray, Dagblad De Limburger, 17 augustus 2005
BMW-affaire: angst, scoringsdrang en naïviteit, Dagblad De Limburger, 12 augustus 2005
'De grote klapper' kwam niet, Dagblad De Limburger, 12 augustus 2005
Statenfracties: snel helderheid BMW-affaire, Dagblad De Limburger, 12 augustus 2005
BMW-plan Limburg is zeepbel, Dagblad De Limburger, 11 augustus 2005
BMW noemt verhaal klinkklare nonsens, Dagblad De Limburger, 11 augustus 2005

U bent hier