h

Avondwake voor Bosnisch gezin

10 augustus 2006

Avondwake voor Bosnisch gezin

De Roermondse SP organiseert een avondwake bij het AZC in Venlo voor het Bosnisch gezin Selimovic dat volledig uitgeprocedeert is. Het gezin Selimovic?De SP Venray ondersteunt de wake.

Het gezin afkomstig uit Bosnië bestaat uit vader en moeder en vijf kinderen in de leeftijd van 10 tm 18 jaar. De moeder is daarnaast vier maanden zwanger. Het gezin verblijft al elf jaar in Nederland, het resultaat van al die jaren wachten is triest. Het gezin is dakloos omdat het in mei van dit jaar door het AZC in Venlo op straat is gezet. Het heeft geen bestaansmiddelen, geen recht op gezondheidszorg en is rechteloos omdat het niet aan nieuwe identiteitspapieren kan komen en daardoor niet kan uitreizen. De kinderen hebben geen toegang meer tot het onderwijs. Het gezin is statenloos want het asielverzoek is afgewezen.

Na weken rondgezworven te hebben verblijft het gezin sedert 27 juni op de zolderkamer boven de sacristie van de kerk van Baexem, omdat pastoor Houben hen kerkasiel heeft verleend. Ondanks vele inspanningen van burgemeester Truijen en wethouder Wagemans van de gemeente Heythuysen (waarvan Baexem deel uitmaakt) en van de SP Roermond is er tot nog toe geen ander alternatief dan weer de straat op.

In 1998 heeft het gezin vrijwillig geprobeerd terug te keren naar Bosnië, omdat een beslissing op hun asielaanvraag al maar op zich liet wachten. Bij de grens met Slovenië kwam een einde aan de terugreis, want de paspoorten bleken niet meer geldig te zijn. Na een bivak van zeven maanden aan de rand van een vuilnisbelt, restte niets anders dan een terugkeer naar Nederland: het land van hun asielaanvraag.

Bij terugkomst zijn vader en moeder Selimovic alle ambassades van het voormalige Joegoslavië afgegaan om aan nieuwe paspoorten te komen.
Alles echter zonder resultaat. Overal werden ze weggestuurd of zelfs weggejaagd, met als "hoogtepunt" dat zij op de Servische ambassade ernstig gemolesteerd zijn geworden.

Vanwege het missen van een stempel van de Vreemdelingendienst (de eerste keer in elf jaar) vanwege een zoektocht naar de doodgewaande oma van de kinderen die in Maastricht zou verblijven, werd hen de toegang tot het Venlose AZC ontzegd en zijn ze uitgeschreven als zijnde met onbekende bestemming vertrokken.

Vanaf medio mei staat het gezin op straat zonder middelen van bestaan.
Overnacht werd onder de Noorderbrug in Venlo en her en der in bospassages. Doodmoe en berooid klopte de familie uiteindelijk aan bij de pastoor van Baexem. Tot drie maal toe is het gezin naar Aanmeldcentrum Ter Apel afgereisd om weer in het AZC opgenomen te worden. Alle pogingen bleven zonder resultaat.

Als protest tegen een volstrekt inhumaan vreemdelingenbeleid waar dit gezin en anderen van de groep van 26.000 de dupe van zijn, gevoegd bij het het feit dat het niet langer acceptabel is dat rechten en belangen van kinderen op dermate grove wijze geschonden worden, zal er op maandag 14 augustus een AVONDWAKE plaatsvinden bij de ingang van het AZC in Venlo.

Dit is een oproep tot solidariteit met mensen die geen andere "misdaad" hebben gedaan dan een asielaanvraag tot verblijf in Nederland in te dienen. Iedereen die zijn solidariteit wil betuigen kan dit doen door deel te nemen aan de Avondwake. De bedoeling is vanaf 20.15 uur te verzamelen bij het AZC aan de Weselseweg 53 in Venlo. Rond de klok van 23 uur zal gestopt worden. Fakkels, kaarsen, een spandoek, een protestbord, een zitzeil zijn zo de dingen die meegebracht kunnen worden. Als iemand wat op een gitaar kan tokkelen werkt dat natuurlijk sfeerverhogend.

Meer informatie gewenst? Svp even bellen of mailen met Jos Haasen,
T. 0475 - 503110
M. 06 - 2892 8643
E. joshaasen@hotmail.com

Meer info zie de website van de afdeling Roermond: roermond.sp.nl.

U bent hier