h

SP sluit meldpunt bijstand

27 oktober 2007

SP sluit meldpunt bijstand

De SP sluit het meldpunt bijstand. Naar aanleiding van een aantal meldingen over mogelijke wantoestanden voor wat betreft de verstrekking van een bijstandsuitkering van de gemeente Venray opende de SP in augustus 2007 het meldpunt bijstand. Vanaf het openstellen van het meldpunt heeft de SP geen meldingen meer binnengekregen.

In juli en augustus melden zich een aantal aanvragers van een bijstandsuitkering bij de SP. Ze voelden zich door de gemeente onheus behandeld. Vooral de wijze waarop de huisbezoeken werden uitgevoerd stond de melders tegen. Unaniem spraken de melders van razzia's. "Werkelijk overal werd in gekeken, ze wilden van alles weten. Niet alleen wat ik voor inkomsten had maar ook alle uitgaven. Als ik een potje met Hak in de kast had staan werd mij gevraagd waarom ik zulke dure potgroenten kocht terwijl ik nota bene het potje gratis gekregen had."
Naar aanleiding van deze meldingen opende de SP het meldpunt bijstand en stelde vragen aan de verantwoordelijk wethouder Emonts tijdens de commissie maatschappelijke diensten. Emonts stelt dat aanvragers huisbezoek krijgen en dat het huisbezoek aan regels moet voldoen. Wanneer aanvragers zich onheus voelen behandeld kunnen ze een klacht indienen tegen de gemeente.
Geen van de melders voelde achteraf de behoefte om een klacht in te dienen tegen de gemeente. Ronald van Hal: “Dit is ook een van de zaken waar we tegen aan lopen. De melders hebben aangegeven bang te zijn dat hun aangevraagde uitkering gevaar loopt als ze een klacht tegen de gemeente doorzetten. Ik kan me daar het een en ander bij voorstellen maar of het verstandig is, dat is een tweede. We hebben de keuze van de melders te respecteren en dat doen we ook.”

De SP blijft de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) volgen. “Als er aanleiding toe is dan staat het meldpunt in no time weer paraat en voelen we de verantwoordelijke wethouder weer aan de tand”, aldus van Hal.

U bent hier