h

SP: voor veiligheid maar tegen vaste sluitingstijden

18 februari 2008

SP: voor veiligheid maar tegen vaste sluitingstijden

De SP Venray is verheugd dat de horeca-sector in Venray de kans heeft gekregen nogmaals om de tafel te zitten met betrekking tot de vaste horeca-tijden. Met het resultaat kan de SP niet instemmen.

Het blijft maar de vraag of met deze vaste horecatijden het probleem van overlast in het centrum wordt opgelost. Het moment van sluitingstijd veroorzaakt geen spreiding maar een explosie van mensen op straat. De SP denkt dat dit op enig moment nog meer overlast met zich meebrengt. Wanneer er meer mensen op straat zijn op een bepaald tijdstip is de kans groter dat men elkaar treft, dat onder invloed van drank, de gemoederen hoger op kunnen lopen.

Een tweede reden, het veranderen of beter gezegd het vervroegen van het tijdstip van sluiting is geen garantie voor een rustig verloop. Het probleem dat zich in het verleden voordeed zal blijven. Handhaving van de orde zou beter op zijn plaats zijn. Raddraaiers, openbaar dronkenschap en geluidsoverlast moeten aangepakt worden. De plaatsen waar onrust is en waar sprake is van een tendens zullen in kaart moeten worden gebracht. Waar zitten de knelpunten, gaat het hier om individuen of spreken we van een groep? Vindt de overlast plaats in het hele centrum of op verschillende locaties?

Horecaondernemers hebben een verantwoordelijkheid voor hun eigen zaak, maar ook voor het verloop buiten. Zij kunnen als geen ander zien wanneer er sprake is van dronkenschap met daaruit voortvloeiende negatieve gevolgen.
Verder si het is gebleken dat bij vaste openingstijden het laatste uur nog flink gedronken wordt. Daarbij denkt de SP dat geen enkele ondernemer zijn zaak openhoudt als er geen klanten zijn.

Het feit dat de Zenith geen vaste sluitingstijd kent verbaast de SP. Overlast is er wanneer de café’s in het centrum sluiten en de jeugd op weg gaat naar de Zenith. Hoewel de SP hoort dat er meer mensen van buitenaf komen. ’s Ochtends, in het weekend is het station van Venray onveilig, regelmatig worden er ruiten ingegooid en en passagiers die vroeg met de trein moeten ervaren overlast, ze voelen zich bedreigd en durven niets te zeggen.

De SP is voor veiligheid in de gemeente Venray maar geen voorstander waarop de gemeente dit wil aanpakken.

U bent hier