h

Campus Ysselsteyn niet meer van deze tijd

1 maart 2008

Campus Ysselsteyn niet meer van deze tijd

Vorige week werd bekend dat het college de plek van het Mob-complex te Ysselsteyn een geschikte plek vindt om een campus te realiseren voor de huisvesting van Oost-en Midden Europese werknemers. (Mensen uit o.a. Polen, Roemenië, Bulgarije, Oekraïne).
Dit plan kwam voor de omwonenden als verrassing en viel niet meteen in goede aarde.

De gemeente had op maandag 25 februari een informatie-avond gepland in Roelanzia. Er waren veel mensen aanwezig.
Eerst gaf wethouder Teunissen aan waarom men dit zo’n goede locatie vond. Namens de buurt Timmermansweg/Paardekopweg was een inspreker en namens de buurt Moostdijk was er een inspreker. Beiden hadden een goed verhaal, met de nodige kritische op-aanmerkingen en vragen.

Veel van deze vragen hadden de SP in de loop van de week ook al gesteld. De SP is vooralsnog helemaal niet van plan om dit plan goed te keuren.
Zo’n grootschalige opvang is helemaal niet meer van deze tijd. Dit heeft niets met integratie te maken. Het is segregatie, mensen worden uitgesloten van onze maatschappij; ze worden ergens achteraf “geparkeerd”. Ze worden tot 2de rangs burgers gedegradeerd.
Zo’n grote groep van verschillende nationaliteiten bij elkaar is niet verstandig. Het kan tot problemen leiden.
De werkgevers dienen eigenlijk dit probleem op te lossen: zij willen graag deze werknemers hebben. Ze kunnen hen minder uitbetalen en de problemen rondom de huisvesting wentelt men af op de maatschappij.
Het is raar dat de gemeente nu moet zorgen voor huisvesting, de gemeente is toch geen huurbaas. Voor werkgevers die geen buitenlandse werknemers in dienst hebben, wordt toch ook niet de huisvesting geregeld.
De gemeente heeft deze problematiek te laconiek aangepakt. Men had de werkgevers die er een potje van maken al veel eerder aan moeten pakken en de handhaving die hierbij hoort moeten uitvoeren.
In plaats van een terrein te kopen, kan men beter de regierol op zich nemen en met de werkgevers en verhuurders in de regio afspraken gaan maken. Men kan de woonstichting stimuleren om meer huurwoningen te bouwen die ook voor deze doelgroep bereikbaar zijn.

Tot slot is dit een staaltje van arrogantie door de planning zo krap te maken, dat bewoners van Ysselsteyn zich geschoffeerd voelen en het gevoel krijgen dat hen dit door de strot wordt geduwd. Al met al een project waar het laatste woord nog lang niet over gesproken is.

U bent hier