h

Gen zoekt boer. Maar is de liefde wederzijds?

3 april 2008

Gen zoekt boer. Maar is de liefde wederzijds?

Afgelopen woensdag twee april aanstaande wordt de documentaire 'Gen zoekt boer. Maar is de liefde wederzijds?' vertoond in Ysselsteyn. De avond maakte deel uit van een film- en debattour in acht steden en dorpen in Nederland. De documentaire handelt over genetische manipulatie in de Nederlandse landbouw. Door de controverse rondom de introductie van GGO-teelt helder in beeld te brengen, daagt de film boeren, belangenbehartigers en een breder publiek uit zich verder te informeren en deel te nemen aan het maatschappelijk debat over gentech in de landbouw. Na de vertoning volgde een debat met sprekers voor een nabespreking in de zaal.

De film
De Nederlandse regering tast de mogelijkheden van genetische modificatie in de landbouw af. Het lijkt de juiste weg voor een land met een sterk geïndustrialiseerd landbouwsysteem. Maar zijn de Nederlandse boeren bereid om de nieuwe technologie te gebruiken? Met de verwachtingen en twijfels van boeren als vertrekpunt, onderzoekt de documentaire verschillende aspecten van gentechnologie in de landbouw zoals coëxistentie van gemanipuleerde, biologische en gangbare gewassen of milieuveiligheid en gezondheidsrisico's van GGO's. Kunnen de verschillende benaderingen van voedselproductie vredig naast elkaar bestaan of zijn ze onverenigbaar in een klein land als Nederland? Door deze kwesties te belichten geeft 'Gen zoekt boer' een stevige aanzet tot discussie.

De makers
'Gen zoekt boer' (2008, Nederland) is een coproductie van A SEED Europe en Milieudefensie. A SEED Europe is een internationale actiegroep die campagne voert voor het milieu en sociale rechtvaardigheid door rechtstreeks samen te werken met basisorganisaties wereldwijd. De film maakt deel uit van A SEED's gentechcampagne. Het doel van deze campagne is door middel van info-avonden en acties publiek en producent te informeren en meningsvorming over gentechnologie te stimuleren. Ook promoot A SEED gentechvrije zones in Nederland. Milieudefensie is een beweging van mensen die zich lokaal, landelijk én wereldwijd inzet voor het oplossen en voorkomen van milieuproblemen.

De debatten
Van 25 maart tot en met 14 april gaat een film- en debattour langs diverse lokaties in ongeveer 8 steden en dorpen in Nederland. Bij elke vertoning zullen sprekers aanwezig zijn voor een nabespreking met de zaal. Hieronder treft u een overzicht de plaatsen en data. Wijzigingen en aanvullende informatie komt t.z.t. op www.genzoektboer.nl of is verkrijgbaar via het A SEED-kantoor: info@aseed.net, tel. 020-6682236.
Vanaf begin april kan via deze kanalen ook de DVD van de film besteld worden. De DVD zal gratis beschikbaar worden gesteld voor informatie- of discussiebijeenkomsten.

Filmtour:
Houd de website www.genzoektboer.nl in de gaten voor meer plaatsen en data!

Kijk hier op de website van Gen zoekt boer.

U bent hier