h

ESSENT niet privatiseren

24 februari 2009

ESSENT niet privatiseren

ESSENT privatiseren? Niet doen!Twee weken terug meld het Financiële dagblad dat Essent verkocht gaat worden aan het Duitse RWE. Moeten de eerste levensbehoeften zoals gas en elektra in onze moderne maatschappij wel aan marktwerking worden blootgesteld?
De afgelopen weken stroomde er geen gas meer door de Oekraïne vanuit Rusland naar Europa. De reden was een ordinaire ruzie tussen een monopolist GazProm en een onwillige klant in de vorm van het Oekraïense Naftogaz. De gevolgen voor de oost Europese landen waren vrijwel gelijk merkbaar. Wederom een bewijs dat marktwerking en eerste levensbehoeften niet altijd samengaan.

In een tijd dat banken, vanwege grote risico’s voor het betalingsverkeer, genationaliseerd worden doet de lokale en provinciale overheid Essent in de uitverkoop. Een slimme manier om aan geld te komen om de gevolgen van de kredietcrisis te verzachten gaf gedeputeerde Vrehen (economische zaken) aan. En in plaats van eens goed na te denken of energiebedrijven wel aan de markt kunnen worden overgelaten leren deze gedeputeerde niets van de crisis bij de banken of tussen Rusland en Oekraïne. Men heeft alleen maar vette Eurotekens in de ogen.

RWE wil ESSENT inlijvenDe gemeente Venray heeft aandelen Essent. Zij moet dus bij een overname haar aandelen verkopen, de overeenkomst lijkt volgens de eerste berichten namelijk te zeggen 100% overdracht van aandelen. De SP vindt het niet verstandig om Essent op dit moment te privatiseren. Niet alleen kan hiermee mogelijk een blokkade worden gevormd voor de verdere overname en de weg worden ingezet naar het terugbrengen onder overheidstoezicht van Essent, ook laat de gemeente zien dat zij zich verantwoordelijk voelt voor de energievoorziening van haar bevolking.

En dan de partij RWE welke in Duitsland diverse centrales in beheer heeft. RWE heeft niet ver van het zuidelijkste puntje van onze provincie een viertal bruinkoolcentrales staan met een gezamenlijk vermogen van 10.000 megawatt, aldus het Technisch weekblad van 1-0 januari 2009. Het maximale rendement van een moderne bruinkoolcentrale ligt op ongeveer 43% daar waar een moderne gascentrale 55% tot 75 % kan behalen. Met het groene karakter van de Duitse kandidaat valt het dus tegen! Als een college waar GroenLinks is opgenomen aan een dergelijke partij de aandelen Essent wenst te verkopen kan men zich afvragen waar Groen in de partijnaam nog voor staat.

De SP heeft vragen gesteld aan het college van B&W. Wat vindt of is het standpunt van het college van de plannen om Essent te privatiseren en te verkopen aan RWE. De SP vraagt zich ook af hoeveel het college ontvangt uit de jaarlijkse dividenden van Essent en hoe dit bedrag gecompenseerd gaat worden bij een eventuele verkoop van de aandelen.

Lees hier de brief aan het college van B&W (PDF).
Lees ook: RWE und Essent einigen sich über Konditionen für ein verbindliches Barangebot an die Anteilseigner von Essent, en;
Essent sluit zich aan bij RWE en gaat een nieuwe toekomst tegemoet

U bent hier