h

De Toverbal, onbekend maakt onbemind

13 juli 2009

De Toverbal, onbekend maakt onbemind

Met verbijstering heeft de SP de berichtgeving rondom de Toverbal gevolgd.
Wat bezielt de ouders van de Toverbal leerlingen? Het is ronduit beschamend om te lezen dat ouders zo hard oordelen over andermans kinderen. Waar zijn ze bang voor? Agressie? Je hebt het hier over kinderen, niet over zware criminelen. Volgens mij weten de ouders het zelf niet. Onwetendheid maakt dom.

Linda Weijs hierover: “Het gaat over kinderen die door hun beperking en/of handicap een andere manier van onderwijs en begeleiding nodig hebben. Kinderen die hier niets aan kunnen doen. De ouders van deze kinderen hebben waarschijnlijk al veel meegemaakt en zijn vaak blij dat ze eindelijk en goede veilige plek voor hun kinderen hebben gevonden. Nu is er de kans om dit in Venray te realiseren en gebeurt er dit.
“Het is zo kwetsend om te lezen dat ouders van ‘normale’ kinderen deze uitspraken doen, wat een slecht voorbeeld zijn ze voor hun eigen kinderen. In de maatschappij kom je alle soorten en kleuren mensen tegen. Dat is nu eenmaal zo. Er bestaan geen perfecte mensen. Als je volwassen bent verstop je je toch ook niet voor andere mensen? Je maakt kennis met elkaar en leert met elkaar omgaan!
“Op deze manier maken de kinderen van de Toverbal kennis met een andere groep kinderen en leren ze dat er allerlei verschillende soorten kinderen zijn. Dit is juist een bijzondere manier. Loop hier niet voor weg, maar benut deze kans. Maar door die onvoorstelbare keiharde vooroordelen van deze ouders leren ze juist om bang te zijn van kinderen die anders zijn.
Wie is er nu beperkt?”

De SP denkt dat de toekomst steeds meer laat zien dat scholen steeds meer expertise in huis moeten hebben om onze kinderen te begeleiden bij hun leer- en groeiproces. Ook voor kinderen die nogal bedreigend overkomen. Veel van deze kinderen zijn "slachtoffer" van de huidige onderwijsvormen die blijkbaar niet in staat zijn hen tot hun recht te laten komen. Daarom ook is het onderwijs zo in beweging. Wanneer we willen spreken van een maatschappij die er is voor alle mensen dan horen deze kinderen daar ook bij, met al hun mogelijkheden en beperkingen. Het kan lijken of alles wat ooit in onderwijsland goed en duidelijk was nu van tafel wordt geveegd, maar de uitsluiting van kinderen met een beperking op enig gebied kan men toch echt niet meer goedpraten.

Als men de beschrijvingen leest van kinderen die geïndiceerd worden voor cluster 4 scholen, dan kan dat inderdaad bedreigend overkomen als je de termen ernstige gedragsstoornissen leest. Dit betekent echter niet dat deze kinderen schoppend en vechtend door het leven gaan. Hier horen bijvoorbeeld ook allerlei vormen van autisme bij. Vooralsnog heeft de SP nog geen redenen gevonden om de komst van deze expertisecampus niet te steunen. De SP kan zich voorstellen dat het voor ouders een hele omschakeling zal zijn en wij kunnen ons ook voorstellen dat SPOV nog niet op alle vragen al een antwoord heeft, maar het is project is in ontwikkeling en gaandeweg zullen die antwoorden zeker komen. Wat veiligheid betreft denkt de SP dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken. School en SPOV zullen daar uiteraard hun verantwoordelijkheid in nemen. Eigenlijk denken we dat men als ouder van kinderen op de Toverbal straks in een luxe positie verkeert, want voor alle kinderen die deze school gaan bezoeken zal dit een unieke school zal zijn met veel mogelijkheden.

U bent hier