h

SP keurt voorjaarsnota 2009 af

9 juli 2009

SP keurt voorjaarsnota 2009 af

De SP heeft dinsdagavond 30 juni de voorjaarsnota 2009 afgewezen. Dit hebben we gedaan omdat wij vonden dat er onvoldoende aandacht was voor 3 belangrijke punten. Deze hete hangijzers zijn: de 2 miljoen euro herindelinggeld, jongeren vanaf 12 jaar al meenemen in het jeugd- en jongerenwerk en gelden uit de Essentaandelen wegzetten bij banken die handelen op een ethisch verantwoorde manier.
Een lange, zwoele en plakkerige avond, voldoende ingrediënten om de voorjaarsnota te behandelen.

De SP vindt principieel dat jongeren vanaf 12 jaar al betrokken moeten worden in het jeugd- en jongerenwerk. Jongeren vanaf 12 jaar vallen nu te vaak buiten de boot en het jeugd- en jongerenwerk functioneert onvoldoende in Venray; het Podium wil maar niet vlotten en de jeugd laat het Podium ook steeds meer links liggen. Er worden wel initiatieven voor 12 tot 16 jarigen ontplooid zoals de Tienerdisco en Jera, maar dit is echter onvoldoende. Op particulier initiatief na is deze groep nergens welkom. Vraag blijft hoe dit vorm te geven maar daarover zou ook deze groep met de nodige richtingen zelf al voor een deel antwoord op kunnen geven. Jongeren van 16 jaar worden ook al betrokken in die zin met het zogenaamde wensgeld. Overigens werd tijdens het bespreken van de voorjaarsnota pijnlijk duidelijk dat ook hier geld op de plank blijft liggen en de gemeente onvoldoende communiceert naar jongeren toe.
De SP diende een motie in maar kreeg nul op rekest. Echter hoe het ook zij, het signaal wat de SP afgeeft is opgevangen door verantwoordelijk wethouder Janssen. Rondom september/oktober staat het jeugd- en jongerenwerk op de agenda van de commissies en daarin zal blijken of Janssen woord gehouden heeft aandacht te willen hebben voor deze doelgroep.

Herindelinggelden
Op dit moment wagen investeerders zich niet aan de Floriade vanwege de heersende financiële crisis. Dit maakt het onzeker of de beeldbepalende gebouwen er nog wel gaan komen. Het college wil nu de twee miljoen herindelinggelden gebruiken om te investeren in deze “beeldbepalende” Floriade-gebouwen. De SP kan zich in deze ontwikkeling niet vinden. In het raadsvoorstel “Ontwikkelingsgebied Ooijen-Wanssum” van 23 september 2008 staat het nog eens stevig vermeld: “Tijdens de discussie rondom de gemeentelijke herindeling vervolgens is aangegeven dat Venray vanuit het fonds voor de herindeling haar bijdrage wil inzetten voor dit project” Echter de provincie heeft aangegeven dat deze gelden naar de Floriade “moeten”. De SP vindt dat ondanks wat de provincie wilt de herindelinggelden naar het nieuwe Wanssum gaan in plaats van de gebouwen van de Floriade. Daarnaast vindt de SP dat het college eerst de raad moet raadplegen voordat het nog zulke grote investeringen in de Floriade doet. De SP diende hier ook een motie voor in maar deze kon niet op brede steun rekenen. De motie werd door door de raad verworpen, alleen de VVD stemde voor.

Verkoop Essentaandelen
De SP vindt dat de gemeente gelden verkregen uit de verkoop van de Essentaandelen verantwoord moet wegzetten om er dividend voor terug te krijgen. De SP vindt dat het college hiervoor eerst de Triodosbank en ASN-bank moet benaderen. Deze twee banken hebben oog voor hun maatschappelijke positie en handelen op een ethisch verantwoorde manier. Het college verwierp de motie die de SP hiervoor indiende en bestempelde deze als overbodig; de ASN-bank werd al meegenomen in de onderhandelingen. De andere partijen waren het daar mee eens.

U bent hier