h

SP-Venray aanwezig bij de aftrap van de landelijke actie “65 blijft 65” in Utrecht.

7 juli 2009

SP-Venray aanwezig bij de aftrap van de landelijke actie “65 blijft 65” in Utrecht.

Op zaterdag 27 juni 2009 heeft in Utrecht de solidair dag “65 blijft 65” plaatsgevonden, en SP-Venray is hier met 3 leden naar toe geweest.

We werden in het Beatrixgebouw te Utrecht ontvangen met een heerlijke kop koffie en konden even gezellig bijkletsen met andere afdelingen.

Om 11:00 uur opende Paul Ulenbelt, 2de kamerlid, de solidair dag en werden de sprekers van die dag aan ons voorgesteld.

 65 blijft 65, demonstrant op scootmobiel met groot actiebord

Tijdens deze voordrachten werd al gauw duidelijk dat de regering een eigen waarheid hanteert, om de AOW leeftijd omhoog te schroeven van 65 tot 67 jaar.
En dat vooral de crisis misbruikt wordt om inpopulaire maatregelen er door te drukken.

Geert Braam verteld waarom de pensioenleeftijd niet verhoogd moet worden

Enkele opvallende zaken zijn:
- Dat de AOW sinds 1980 gehalveerd is, van 22.000 euro naar 10.500 euro.
- Dat ouderen nu al meer werken dan 15 jaar geleden, maar ook sneller ontslagen worden omdat ze door werkgevers als een verliespost worden gezien.
- Dat de verdubbeling van het aantal 65 plussers niet tot verdubbeling van de AOW uitgaven heeft geleid.
- Hogere levensverwachting heeft ook niet tot verdubbeling van de AOW kosten geleid.
- Als de AOW leeftijd wordt verhoogd zullen er meer ouderen worden ontslagen, dus als je wilt dat ouderen aantrekkelijk blijven voor de arbeidsmarkt moet de leeftijd misschien wel omlaag.

Kortom de argumenten die minister Donner aan haalt om de AOW leeftijd te verhogen zijn gebakken lucht.

Ook werden er kritische vragen gesteld vanuit een volle zaal

De laatste spreker voor de lunch was Agnes kant die een samenvatting gaf van het ochtend programma en ons vertelde hoe het middag programma eruit zou zien.

Hierna werden we op een heerlijke lunch getrakteerd en hebben we super gezellig kunnen bijkletsen met andere SP leden.

Om 13:00 uur vertrokken we vanuit het Beatrixgebouw naar het centrum, waar het startsein werd gegeven voor de Actie 65 blijft 65.

Uiteraard mocht Agnes kant hier ook niet bij ontbreken, en na een gezellig muzikaal optreden herhaalde zij in het kort onze argumenten voor de actie. Deze zijn ook nog na te lezen op http://www.65blijft65.nl .

Agnes Kant demonstreerd de 'Kruilator', een kruizing tussen een rollator en een kruiwagen. Heb je wel nodig als je zo lang moet doorwerken.

Vervolgens werden de “kruilators” onthuld. Dit is een rollator met een kruiwagen, want als de leeftijd verhoogd wordt zullen velen deze nodig hebben om hun werk te kunnen blijven doen.

Raymond Troch met zijn hulphond Laddy op de foto met Agnes Kant.

Hierna was er nog een fotomoment met Agnes kant waar velen gebruik van hebben gemaakt, en wij uiteraard ook.

Iedereen neemt enquêtes af onder het winkelende publiek, zo ook Steve Troch.

Daarna was het tijd om de handen uit de mouwen te steken, en het winkelende publiek met een enquête om hun mening te vragen. Uiteraard was het niet verwonderlijk dat de meerderheid van het winkelende publiek in Utrecht ook tegen deze plannen zijn.

Het zal ons benieuwen wat de coalitie gaat doen met de uitkomst van de enquête, want mochten ze kosten wat het kost de plannen er doordrukken, is het zeker kiezersbedrog. Want geen van de parijen heeft het verhogen van de AOW leeftijd in hun programma staan.

Om 16:00 uur is de middag afgesloten, en zijn we met een aantal SP-ers op een terrasje gaan zitten om nog even bij te praten over de dag, en een aantal ideeën uit te wisselen hoe we de actie onder de aandacht kunnen brengen in onze eigen gemeente.

U kunt er op rekenen dat we ook in de gemeente Venray hier mee aan de slag gaan.
Wij zouden dan ook willen adviseren: “houd de website goed in de gaten, zodat U weet wanneer en waar wij te vinden zullen zijn !”

Groetjes, Raymond, Monika en Steve Troch

(artikel: Monika Troch; foto's: Raymond Troch)

Landelijke site 65 blijft 65.

U bent hier