h

SP tijdens AOW-tour graag gezien

14 november 2009

SP tijdens AOW-tour graag gezien

Het was soms moeilijk manoeuvreren met een twaalf meter lange bus en soms ging het dan ook maar net goed. Toch had de SP dit er voor over want de reacties op de 65blijft65-actie waren hartverwarmend. De 65blijft65-actie kan blijvend rekenen op grote steun! Tweede Kamerleden Krista van Velzen, Paul Lempens en Fons Luijben, hielpen mee. En dat allemaal op vrijdag de dertiende!

De SP On Tour; hier de touringcar in IJsselstein

De regering denkt al aan een eindzege en walst over werkend Nederland heen met hun voorstel om de AOW-leeftijd verhogen van 65 naar 67. Driekwart van de andere politieke partijen is ook voorstander van dit voorstel van de regering. Alleen, deze regering en al die andere politieke partijen luisteren slecht naar wat Nederlanders echt willen, namelijk 64 procent van de Nederlanders is tegen het voorstel van de regering.

De SP verzamelt handtekeningen, de overgrote meerderheid is tegen de leeftijdsverhoging van de AOW en wil wel tekenen

De eerste halteplaats van de AOW-tour is Ysselsteyn. De ontvangst valt wat tegen en in eerste instantie zijn de reacties nogal lauwtjes. Toch kan de plaatselijke manager van de Coop de SP delegatie wel waarderen, ook hij is tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Nee, tekenen wil hij niet, hij is van een “andere” partij.

De SP vindt deze maatregel om mensen langer door te laten werken ongewenst, onzinnig en onnodig. De regering doet voorkomen alsof het aan de crisis zou liggen dat de leeftijd om met pensioen te gaan omhoog moet. Dit is onzin want de crisis is niet veroorzaakt door de AOW-leeftijd, maar door onverantwoord gedrag van bankiers en zakkenvullers aan de top.

Ook in Wanssum werd gretig een handtekening gezet.

Op naar het volgende dorp in het drukke schema: Wanssum. Ruim honderd meter voor de C1000 mag de SP-bus niet verder. De SP’ers zijn te zwaar, of was het nu de bus, enfin de C1000 is dichtbij en de SP-delegatie trekt er op uit. Gretig plaatsen mensen hun handtekening en laten zich voorlichten over waarom de SP vindt dat de AOW-leeftijd vooral 65 moet blijven. Een mevrouw uit Bergen laat zich niet strikken: “Gaat u maar naar mijn man, die tekent met plezier!” Het gesprek met de wachtende meneer maakt veel duidelijk: “ik werk in de bouw en mijn rug was al op me 55e versleten, wat denken die in Den Haag wel niet. Ik ben blij dat ik op m’n 65e kan stoppen!”

De regering meent dat de AOW niet meer te betalen zou zijn. Dit is onzin, want dat is het namelijk wel. Dan moet deze regering wel andere keuzes maken en juist daar wil men niet aan.

Er werd veel geklaagd over de leeftijdsverhoging van de AOW, ook vanuit de auto's

Na het bliksembezoek in Wanssum op naar de volgende stop in de tour: de wijk het Brukske in Venray. De reacties bij in het winkelcentrum in de Kiosk zijn hartverwarmend. Zelfs in alle drukte nemen mensen de tijd om te tekenen. De reacties laten weinig aan onduidelijkheid over: “ze denken daar (Den Haag red.) alleen aan zichzelf, zei kunnen zelf uitmaken wanneer ze stoppen maar wij niet” of “waarom niet gelijk een flexibel pensioen” of zoals een andere passant het opmerkt “wij betalen de prijs”. De sfeer in het winkelcentrum is relaxt en gezellig ook mede dankzij de drie SP-muzikanten die de sfeer flink weten op te fleuren.
Met live-muziek werd de gehele actie opgeluisterd

Veel mensen denken dat het een gelopen race is met de verhoging; driekwart van de Politieke Partijen is voor de keuze van de regering. Echter vrijwel alle partijen zijn tot op het bot verdeeld over de invulling. De SP moet met regelmaat uitleggen dat het allerminst een gelopen race is. Een volgende regering kan heel wat anders besluiten zeker omdat alle partijen enorm verdeeld zijn over de precieze invulling van de plannen om de AOW-leeftijd te verhogen.

Behalve veel handtekeningen werden er ook veel verhalen verzameld.

Als laatste halteplaats doet de SP-tour het centrum van Venray aan. Alle SP’ers verspreiden zich door de winkelstraten om 65blijft65-folders uit te delen en het gesprek met de mensen van de straat aan te gaan.

Klik op deze link om naar de site www.65blijft65.nl te gaan.

U bent hier