h

Afscheid van burgemeester Waals

20 december 2009

Afscheid van burgemeester Waals

De SP nam zaterdagmiddag in een bijzondere besloten raadsvergadering afscheid van burgemeester Waals. Elke politieke partij nam op een passende, soms ludieke manier, afscheid. De SP hield het eenvoudig en kort zonder tranen met tuiten.

Geachte heer Waals,
Beste Jos,

We houden het noodgedwongen kort, want er is ons niet veel tijd gegeven. Wat kun je in een paar minuten vertellen? In elk geval is het niet mogelijk om een genuanceerd verhaal te houden, maar gelukkig hebben we kunnen constateren dat dit u ook vaker niet is gelukt in de afgelopen achttien jaar.

Achttien jaar burgermeesterschap in Venray is lang, erg lang. Waar menig medewerker het na een aantal jaar vaak weer voor gezien houdt, presteert u het om achttien jaar lang op dezelfde plek te blijven zitten. In het doorsnee leven groeit een gemiddelde Venraynaar in achttien jaar tijd op tot een volwassen man of vrouw. Wat uw achttien jaar betreft, denken wij dat er nogal wat mensen in Venray rondliepen die zich afvroegen of u ooit de puberteit zou ontgroeien.

U gooide graag de knuppel in het hoenderhok, maar wel beschouwd hadden enkele van die knuppels toch meer het formaat van een boomstam. Hierdoor werd de discussie gevoerd over de methode in plaats van over de inhoud die, en dat mag toch ook wel gezegd worden, best wel de moeite waard was.

Moeilijke dossiers ging u niet uit de weg. De manier waarop met enkele van die dossiers werd omgegaan had zeker niet onze voorkeur, dat zal u vast niet onbekend in de oren klinken.
Een voorbeeld hiervan is zeker het circuit de Peel. Dertig jaar wordt een illegale situatie gedoogd waarvan dus ruim meer dan de helft van de tijd onder uw bewind. Wij vinden dit niet iets om trots op te zijn, maar u kennende, u waarschijnlijk wel.

Het leek er soms op dat u erg uw best deed om vooral niet aardig gevonden te worden. Er zijn zo wat inwoners van Venray die hiervan mee kunnen spreken. Zelfs de rest van Nederland kon dit volgen dankzij een uitzending van Zembla.

Toch willen wij positief afsluiten. We hebben ook een andere kant van u gezien. Uw humor en de manier waarop u ad rem wist te reageren op opmerkingen kunnen wij wel waarderen, maar ook de snelheid waarmee u soms de agenda van de raad er doorheen joeg riep bij ons bewondering op. Daar moest je wel bij wakker blijven om het allemaal bij te kunnen houden.
Tot slot: het ga u goed, geniet van de tijd die komen gaat en van de zeeën van tijd die gaan ontstaan. Plunder de boekhandels en ga lekker lezen.

Elianne Sweelssen
Ronald van Hal

U bent hier