h

SP bezorgt om overvalhausse in Venray

23 januari 2010

SP bezorgt om overvalhausse in Venray

Het lijkt wel een trend maar dan wel een uit een slechte B-film. Toch worden steeds vaker Venrayse ondernemers geconfronteerd met een brutale overval. Volgens deskundigen helaas een landelijke trend. Een zorgelijke ontwikkeling vindt de SP.

Venray lijkt in het middelpunt te staan in de nieuwste overvalhausse. In de maand december zes overvallen of ramkraken. Het begint al goed op 4 december bij een ramkraak aan de Merseloseweg, op 10 december een cafetaria aan de Wilhelminastraat en acht dagen later op 18 december is een winkel aan de Grotestraat aan de beurt. Op kerstavond 24 december is er weer een winkel aan de Grotestraat in de beurt. Diezelfde dag overvallen drie gewapende mannen een winkel aan de Veltumse Kleffen. Op bijna de laatste dag van het jaar is een supermarkt aan De Bleek aan de beurt.

Ook in dit verse nieuwe jaar jagen overvallers de mensen de stuipen op het lijf. In Oostrum op de Sparrendreef is het vrijdagochtend 8 januari raak als daar een bedrijf overvallen wordt. Donderdagmorgen 7 januari moet de Aldi in het Brukske het ontgelden. Diezelfde woensdag op donderdagnacht wordt een vrachtwagenchauffeur uit Heerlen slachtoffer van een straatroof.

Een landelijke trend laat de politiewoordvoerder via dagblad De Limburger weten. Een zeer zorgelijke ontwikkeling vindt de SP. De buit is vaak karig of er wordt helemaal geen buit gemaakt maar overvallers laten de bezoekers en medewerkers in angst achter. “Als dit een landelijke trend is wat staat ons dan nog allemaal te wachten”, vindt Ronald van Hal.

Het afsluiten van het centrum door paaltjes zet weinig zoden aan de dijk, zo laat de gemeente de SP weten; de meeste ramkraken ontstaan juist in de tijden dat de paaltjes omlaag moeten in verband met bevoorrading van de winkels. Wel laat de gemeente weten dat rond juni/juli van dit jaar het centrum van Venray fysiek afgesloten wordt.
Desgewenst laat de gemeente weten dat alle zaken in onderzoek zijn maar men wil, uit tactisch oogpunt, niet meedelen of er voldoende capaciteit is.
De SP vindt dat het onderzoeken en oplossen van de overvallen en ramkraken prioriteit heeft maar maakt zich tegelijk zorgen dat andere politietaken hierdoor in het gedrang komen. Ronald van Hal: "Het mag niet zo zijn dat burgers op andere vlakken weer de dupe worden. Als dit zo is moet overal alarmbellen gaan rinkelen, ook in Den Haag!"

U bent hier