h

SP Lid Jan Hendriks zeer actief in Guatemala

18 februari 2010

SP Lid Jan Hendriks zeer actief in Guatemala

Het SP-bestuur is sinds kort versterkt met Jan Hendriks. Jan is een drukke baas. Samen met echtgenote Alda Haegens zetten beide een nieuw educatief centrum op in Guatemala.
Jan en Alda

Het project heet Semilla de Esperanza y Amor, wat zaad van de hoop en de liefde betekent. Het gaat om een educatief Centrum in het bergdorpje San Mateo, waar dagelijks 120 kinderen naar school gaan. De directrice heet Lys Flores, zij is een Guatemalteekse vrouw. Gezien de machocultuur in Guatemala is het heel bijzonder dat er een vrouw als hoofd aan de school staat. De kinderen die naar school gaan zijn zeer kansarme kinderen. In de meeste gevallen hebben de ouders zelfs geen geld om hun kinderen eten te geven.

De oude school onder water

Jan en Alda zijn via een eerdere reisleidster, tijdens een rondreis Mexico – Guatemala, aan de stichting Los Ninos gekomen. Los Ninos heeft een aantal projecten in Guatemala waarvan San Mateo er eentje is. Toen Jan en Alda besloten om daar vrijwilligerswerk gaan te doen, zijn ze begonnen met donaties te vragen om zo wat schoolspullen te kunnen kopen. Echter bij aankomst in september 2009, bleek dat Lys inmiddels 2 lokalen terug had moeten geven aan de plaatselijke burgemeester en inmiddels heeft ze onlangs ook het kookgedeelte terug moeten geven. Les geven was nauwelijks meer mogelijk, gezien ruimtegebrek en het regenseizoen. Het gedeelte van het schooltje wat ze nog in gebruik had liep onder water. Jan en Alda hebben op dat moment de schaarse spulletjes die ze hadden moeten verkassen naar een droog gebouwtje.

De eerste steen voor de nieuwe school wordt gelegd

Tijdens ons verblijf is Jan en Alda door de Stichting Los Ninos gevraagd of zij samen met een Belgisch particulier, een nieuw educatief centrum wilden bouwen. Na een aantal gesprekken en vergaderingen hebben ze hier ja tegen gezegd. Net voor vertrek hebben ze een terrein bezocht, dit is nadat ze 2 weken weer thuis in Nederland waren ook gekocht. Nu moet er dus nog een nieuwe school gebouwd worden. Inmiddels hebben Jan en Alda toezegging van de stichting Los Ninos in Nederland dat zij ook een gedeelte gaan financiering en in elk geval voor de komende drie jaren garant staan voor de exploitatiekosten. Al met al kunnen zij zoals het er nu naar uit ziet in een keer een degelijke school in San Mateo gaan bouwen. Dit gebeurt samen met de plaatselijke bevolking.

Wie het project van Jan en Alda wil steunen kan een gift overmaken op bankrekeningnummer 70.72.21.064, ten name van Jan Hendriks en Alda Haegens, tbv Project San Mateo.

Meer informatie bij 06-34066601 (Jan) / 06-10292205 (Alda), E: aldahaegens@home.nl, I: aldajan.waarbenjij.nu

U bent hier