h

Pamflet tegen komst asielzoekers een laffe daad!

6 september 2010

Pamflet tegen komst asielzoekers een laffe daad!

Afgelopen dinsdag zag ik er plots één hangen. Geplakt tegen de glasbak bij de supermarkt. Het was een pamflet waarin werd gemeld dat er geen AZC welkom is in Venray. Ondanks dat ik kriebels hiervan kreeg heb ik het toch staan lezen.
“Deze mensen zijn geen aanwinst voor Venray” staat er. Maar nog ergere zinnen zoals: “Wij eisen dat onze jeugd in een oorspronkelijk Nederlandse omgeving opgroeit”. (Wat is een Nederlandse omgeving?) Ook werden er nog verdere acties aangekondigd.

Thuisgekomen pak ik een kop koffie en de krant, en wat lees ik: “Protestactie tegen komst AZC Venray”. Een of andere racist vertelt dat hij blij is dat deze pamfletten zijn verspreid. In het artikel vertelt hij verder nog dat hij blij is met dit tegengeluid uit de samenleving.
Wat een laffe mensen zijn dit, anoniem flyers plakken om hun mening te verkondigen. Ja, recht van meningsuiting noemen ze dit. Flauwekul, want dit is onnodig kwetsen van mensen. Discriminatie van de bovenste plank. Deze asielzoekers, deze mensen, zijn van harte welkom. Ze zijn met een reden hun land uitgevlucht en hebben alles achtergelaten. Vaak flink getraumatiseerd door alles wat er is gebeurd. Met helemaal niets worden ze in een AZC geplaatst, afwachten wat er nu gaat gebeuren. Mensen achter een bureau gaan over hun leven beslissen. Het is aan ons, de mensen van Venray, de Nederlandse omgeving, om hen te helpen. Het Annaterrein is een fijne plek. Prachtige gebouwen, die nu staan te verpauperen, worden weer tot leven gebracht. Een prachtig terrein waar het akelig stil is, wordt weer bewoond. Liever asielzoekers in deze gebouwen, dan vandalen die ’s nachts brand stichten en de boel slopen. Liever asielzoekers in deze gebouwen dan dat projectontwikkelaars er een gesloten villapark van maken. Het kan zelfs een win-win situatie opleveren voor de gemeente Venray, de GGZ en het COA mits zij het terrein onaangetast laten en de gebouwen opknappen. Deze xenofoben hebben geen weet van de achtergrond van gevluchte mensen. Ik denk zelfs dat ze nog nooit iemand uit een AZC gesproken hebben, of op zijn minst iemand met een ander kleurtje. Ze zijn gevoed door verhalen uit de media en andere racisten. Ik zou tegen hen zeggen: Laat je voorlichten over asielzoekers, maak kennis met deze mensen. Ga in gesprek met hulpverleners en ga in discussie met deskundigen. Vorm dan je oordeel. Dan praten wij verder.

U bent hier