h

Gemeente geeft opheldering over bezuinigingen op de bijstand en thuiszorg

1 oktober 2010

Gemeente geeft opheldering over bezuinigingen op de bijstand en thuiszorg

De SP Venray is blij dat wethouder Janssen opheldering heeft gegeven over de 448 miljoen euro korting op de bijstandsuitkeringen. Via de VNG klaagt de gemeente openlijk naar het Rijk en kan het aanspraak maken op de hardheidsclausule.

Tijdens het vragenuurtje werd duidelijk dat de bezuinigingen op de bijstand van 448 miljoen zijn bijgesteld. Alle gemeenten hoeven nu 90 miljoen euro minder te bezuinigen. Dat komt de gemeente Venray beter uit want het aantal aanvragen voor de bijstand is met 15% gegroeid. Dit heeft te maken met de crisis maar ook met de invoering van een nieuwe wet, de Wet Wij. Deze Wet Wij is een bijstandswet waarop jongeren een beroep op kunnen doen.

De gemeente Venray zat met de bezuiniging in haar maag. Gemeenten kunnen tussentijds gekort worden op geld wat bijvoorbeeld nodig is om bijstandsuitkeringen van te betalen. Als ze gekort worden moeten ze 10% van die korting zelf bijleggen. Echter de bezuiniging van Donner was zo groot dat veel gemeenten hebben geprotesteerd via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De gemeente Venray heeft dit ook gedaan. Verder heeft de gemeente Venray aanspraak gemaakt op de hardheidsclausule. Hierin staat dat gemeenten bezuinigingen van het rijk die achteraf doorgevoerd worden vergoed krijgen door het rijk. Op dit moment discussieert de VNG nog met het Rijk over de bezuiniging op de bijstand.

Wat betreft de kortingen op de WMO was Wethouder Janssen korter van stof. Daar kon de wethouder niets aan doen. De SP is niet blij met deze bezuiniging op de WMO; mensen die een aanvraag doen voor onder andere hulpmiddelen zouden wel eens van een koude kermis terug kunnen komen. De SP gaat dit laatste punt sterk in de gaten houden.

U bent hier