h

SP keurt voorjaarsnota 2011 af

3 juli 2011

SP keurt voorjaarsnota 2011 af

Het was dinsdagavond 28 juni jl. een warme avond in de raadszaal van het gemeentehuis. Rondom de raadszaal probeerden een aantal ventilatoren de raadsleden wat te verkoelen. Op het programma stond de voorjaarsnota 2011. De voorjaarsnota werd niet volledig unaniem aangenomen; SP stemde tegen, PP2 stemde schoorvoetend voor en CDA, PvdA, Samenwerking Venray, VVD en InVENtief stemde voor.

De Voorjaarsnota 2011 die de SP heeft afgekeurd
De voorjaarsnota is een tussentijds stand van zaken van de begroting die altijd aan het eind van het jaar wordt vastgesteld. Bestaand beleid wordt geëvalueerd en nieuw beleid voorgesteld. Tegenvallers, en meevallers worden besproken. De SP heeft dinsdagavond tijdens het raadsdebat over de voorjaarsnota 2011 de voorjaarsnota afgekeurd. Daarvoor zijn twee belangrijke redenen aan te geven:

  • Bezuinigingen: de SP vindt dat een deel van de bezuinigingen teruggedraaid moet worden omdat kleine verenigingen hierdoor in de problemen kunnen komen. Daarnaast bezuinigd het rijk minder hard dan eerst werd aangenomen. Hierdoor krijgt de gemeente Venray iets meer geld van het rijk. Het college kan hierdoor de keuze maken om minder hard te bezuinigen. We steunden hiertoe een motie en amendement van PP2, helaas zijn die verworpen. Echter veel partijen kiezen voor een beleid om de gemeentekas weer vol te krijgen boven het steunen van bijvoorbeeld kleine verenigingen die sterk gebukt gaan onder de bezuinigingen;
  • Floriade: De SP kan zich niet vinden in het extra geld dat voor het promoten van de Floriade beschikbaar wordt gesteld. De SP vindt de Floriade een onzeker project. Er wordt veel geld ingepompt maar of het ook het nodige op zal leveren is nog maar de vraag. Daarnaast vraagt “Venlo”, de organisator van de Floriade een substantiële bijdrage van omringende gemeenten zonder daar wat tegen over te stellen. Veel partijen hopen dat Venray een graantje mee kan pikken van de Floriade of om in de woorden van het CDA te blijven: “Als het in Venlo regent dan druppelt het in Venray ook wel!” We zullen zien we er gelijk heeft!

Een begroting of voorjaarsnota afwijzen is geen standaard gebruik bij de SP. Het heeft zowel praktische als symbolische redenen. Het is een zwaar middel en elke keer binnen de fractie een onderwerp van discussie. Bij de begrotingsbehandeling van 2012 zullen we weer van ons laten horen.

U bent hier