h

SP keurt begroting 2012 af

13 november 2011

SP keurt begroting 2012 af

In de Raadsvergadering van 8 november jl. heeft de SP de begroting van 2012 afgekeurd. Een weloverwogen signaal aan de Venrayse politiek!

Ronald van Hal: “een begroting afkeuren doen we niet zo maar. Vooraf, in aanloop naar de begrotingsbehandeling, spreken Elianne (onze Fractievoorzitter) en ik de nodige zaken rondom de begroting door. Niet alleen de financiële aspecten komen aan bod maar ook hoe de begroting zich verhoudt met de idealen van de SP, de zogenaamde SP-meetlat. Deze meetlat kent drie gouden regels: menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Als de begroting hier niet aan voldoet keuren we deze af. Uiteraard denken we ook na hoe we met motie’s en amendementen bepaalde zaken voor mensen beter kunnen maken zodat we de begroting hetzij tandenknarsend toch goed kunnen keuren. Zo hebben we een amendement gemaakt om de asociale bezuinigingen op de Regiotaxi terug te draaien. Voor de gemeente was dit maar een bezuiniging van 16 duizend euro. Vooral de kwetsbaren in onze gemeente (mensen met beperkingen, chronisch zieken, etc.) worden hiervan de dupe, zij kunnen nu minder gebruik maken van de Regiotaxi. Hun inkomen is toch al niet het hoogste. Helaas werd dit niet Raadsbreed gesteund. Gelijke monniken gelijke kappen vond Wethouder Jansen eerder toen deze bezuiniging werd ingevoerd. Helaas een gemiste kans!”

De SP werd in de begrotingsbehandeling afgeschilderd als zwartgallig. Ronald van Hal wijst de zwartgalligheid naar het rijk der fabelen: “We storen ons niet aan zulke eentonige niet gefundeerde meningen van andere partijen. We weten waar we over praten en proberen een reëel beeld te schetsen waar deze begroting voor staat. En dat is niet bijster een mooi verhaal. Het college van deze gemeente doet er alles aan om de keiharde boodschap van de bezuinigen zo mooi mogelijk te verpakken zodat burgers haast gaan denken dat het allemaal wel meevalt. Maar het signaal van deze begroting om het mooie “sluitende” verhaal is spijkerhard en niet sociaal. Daar prikken we gewoon doorheen! En dit is nog maar een begin. Het Rijk bezuinigd maar door en dit heeft vele gevolgen voor de gemeente Venray. Verder wil het Rijk veel taken afstoten aan gemeenten zoals de jeugdzorg, Wet Werken naar vermogen, WMO, AWBZ, maar krijgt hiervoor wel een stuk minder geld. Het Rijk denkt dat gemeenten het werk efficiënter kunnen uitvoeren. Daar hebben ze een klein punt maar gemeenten worden wel zeer fors gekort. Vooral in de Jeugdzorg gaan harde klappen vallen, ook in Venray! In deze begroting is hier nog niet naar gekeken terwijl we vinden dat dit wel zou moeten. Deze begroting geeft alleen maar schijnzekerheid alsof je aan camerabewaking doet maar niemand achter het toestel plaatst om de camerabeelden te bekijken! Het is niet genoeg om alleen maar een sluitend huishoudboekje te hebben. Menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit zijn vreemde woorden in deze begroting, daar passen we voor!”

U bent hier