h

SP heeft geen zin in achterkamertjespolitiek

23 oktober 2012

SP heeft geen zin in achterkamertjespolitiek

Aanstaande 30 oktober is er een besloten bijeenkomst voor raadsleden. Daarin zullen de raadsleden worden bijgepraat over de renovatie van het gemeentehuis. De SP neemt niet deel aan de besloten raadsvergadering. De SP duldt geen achterkamertjespolitiek!

De SP heeft al eerder de besloten raadsvergaderingen aan de orde gesteld. In een brief van mei 2010 aan het college maakte de SP haar ongenoegen bekend. Ronald van Hal, SP-voorzitter: “Na onze brief zijn er minder besloten raadsvergaderingen geweest, maar het lijkt wel een onuitroeibaar fenomeen. Wij snappen best dat er zaken zijn die je in beslotenheid moet behandelen, bijvoorbeeld als het gaat om mensen waarbij privézaken aan de orde komen. Maar dan houdt het voor ons ook een beetje op.
“Wat het vervelende is van besloten raadsvergaderingen, is dat je er niet zo veel mee kunt. Wat je hoort is geheim, je kunt hooguit vragen stellen. Je kunt je niet voorbereiden en moet afwachten waar het college mee gaat komen. Verder kan het ook het vertrouwen schaden wat mensen in de politiek hebben. We zijn gekozen om ons werk in alle openbaarheid te doen. Besloten raadsvergaderingen passen hier niet in en het is niet controleerbaar. Het snoert als het ware de mond van iedereen."

Elianne Sweelssen, SP-fractievoorzitter: “Het is niet de eerste keer dat wij niet naar een besloten raadsvergadering gaan. Maandag 8 oktober hadden we er ook een en die ging over De Gouden Leeuw. Het zal allemaal heel interessant zijn wat daar verteld wordt, maar ik heb toch liever dat dit gewoon in de openbaarheid gebeurt. Het begint er steeds meer op te lijken dat wanneer de gemeente wat te vieren heeft, dit in alle openbaarheid gebeurt, maar als er blijkbaar lijken in de kast zitten wordt er ineens schimmig en besloten vergaderd. Kom er dan ook maar mee!”
“Aankomende dinsdag 30 oktober staat er opnieuw een besloten raadsvergadering op de agenda, dit maal over de renovatie van het gemeentehuis. We wilden de reden weten van beslotenheid en hebben hierover vragen gesteld aan de wethouder. We moesten maar komen dan kregen we vanzelf de reden te horen. Voor ons reden genoeg om niet te gaan. Het moet echt afgelopen zijn met deze achterkamertjespolitiek.”

De SP staat voor een transparante manier van politiek bedrijven en de SP-fractie zal zich dan ook blijven verzetten tegen besloten raadsvergaderingen die onnodig zijn.

U bent hier