h

Odeon krijgt steun van de SP

22 december 2012

Odeon krijgt steun van de SP

De SP steunde afgelopen dinsdag in de raad Odeon. “Het wordt tijd dat de muziekverenigingen na vele jaren goed onderdak krijgen.

De SP vindt het maatschappelijk belang te groot om Odeon niet de garantstelling te geven die het nodig heeft om pand aan de Hoenderstraat 10-12 op te knappen. Onder de stichting Odeon krijgen de muziekverenigingen Euterpe en MMSK onderdak. Floris, dat jongeren die hun school niet afgemaakt hebben ondersteunt om het horecavak onder de knie te krijgen, zal ook ondergebracht worden onder de stichting Odeon en een plaats krijgen in het verbouwde pand waar vroeger jongerenorganisatie Dingus gehuisvest zat.

Euterpe en MMSK zitten al vanaf de tachtiger jaren te wachten op goed en fatsoenlijk onderdak. Na wat omzwervingen zitten ze nu nog gehuisvest in “De Peardestal” maar dat pand voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.
Voor de verbouwing is 750 duizend euro nodig. Odeon kon te weinig medegarantstellers vinden en wende zich tot de gemeente. De SP was van mening dat nog langer wachten er alleen maar voor zorgt dat het pand op de Hoenderstraat straks helemaal niet meer opgeknapt hoeft te worden. Ronald van Hal in de raad: “De gemeente staat garant, Odeon knapt het pand op, MMSK en Euterpe krijgen goede huisvesting en Floris helpt leerlingen het horecavak onder de knie te krijgen. De gemeente krijgt er een mooi opgeknapt pand voor terug wat ook past in de voorgenomen ontwikkelingen in die hoek. Voor de SP is dit een reden om nu door te pakken. Floris is een mooi lokaal initiatief. Een goed opgeknapt historisch pand heeft ook een culturele waarde voor Venray. Hoe langer we daar mee wachten hoe meer het lot van het pand van zichzelf al bezegeld zal worden.”

Enige zorgen zijn er wel. Ronald van Hal: “Dit heeft vooral met Floris te maken. Het businessplan van Floris is financieel nogal aan de magere kant zover we dat kunnen beoordelen. Ondernemen heeft altijd wel een risico in zich, we hebben geen glazen bol. We kunnen wel wachten tot Floris meer ‘bestaansrecht’ zou hebben maar dan moeten Euterpe en MMSK ook weer wachten. Die hebben wel lang genoeg gewacht denk ik dan. We nemen dat risico omdat het een mooi lokaal initiatief is en het jongeren ondersteund die toch al een moeilijke start hebben. Altijd nog beter om je geld in een mooi lokaal project te stoppen dan in een miljoenenverslindend project als de Floriade waar je geen regie over hebt en waar de risico’s tot aan de hemel stijgen.

Kijk hier op de website van Stichting Odeon.

U bent hier