h

SP houdt huurders enquete

10 februari 2013

SP houdt huurders enquete

In het regeerakkoord van de VVD en PvdA is afgesproken de woningmarkt te hervormen. Dit heeft voor de huurders en woningcoporaties stevige financiële consequenties. De SP is een enquête begonnen onder huurders die te vinden is onder www.sp.nl/huren. Bent u huurder? Vul deze dan in!

In het regeerakkoord van VVD en PvdA is afgesproken de woningmarkt te hervormen. Dit heeft ernstige consequenties voor mensen die nu in een huurwoning wonen. In het nieuwe beleid wordt een nieuwe berekeningsmethode gehanteerd waaruit blijkt dat de huren in gemeente Venray in de tijd gezien kunnen stijgen met ongeveer € 200 per maand. Dit komt omdat de maximale huur in het nieuwe systeem gekoppeld wordt aan de WOZ waarde van de woning. Volgens het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) zal met ingang van 2013, de komende 10 jaar een extra huurstijging van 2,5% worden doorbelast aan de huurder bovenop de jaarlijkse inflatiecorrectie.
De extra 2,5% huurstijging is gebaseerd op de aanname dat tussentijdse huurverhogingen bij zittende huurders worden doorbelast en dat bij mutaties in het woonverblijf versneld de huurstijging kan worden doorgevoerd.
Huurders die meer dan € 43.000 verdienen en in een goedkope huurwoning wonen, krijgen vanaf 2013 mogelijk 5% extra huurverhoging. Huurders met een huishoudinkomen tussen de € 33.000,- en de € 43.000,- kunnen vanaf 2013 een extra huurverhoging krijgen van 1% bovenop de jaarlijkse huurverhoging van 1,5% plus inflatie.
De wooncorporatie Wonen Limburg, een organisatie zonder winstoogmerk, beheert in de gemeente Venray de meeste huurwoningen in de vrije sector en zij zien zich belast worden met een extra verhuurderheffing. Deze verhuurderheffing komt voor de wooncorporatie binnen gemeente Venray uit op een extra kostenpost van €2.000.000. Deze extra kostenpost drukt op het vermogen van de wooncorporatie waar door de corporatie haar hoofdactiviteiten in de praktijk moeizamer kan uitvoeren. Deze hoofdactiviteiten bestaan o.a. uit het bouwen en onderhouden van sociale huurwoningen.

Ook landelijk gezien leidt dit beleid tot grote problemen: Landelijk gezien zijn 30% van de wooncorporaties niet meer in staat om nieuwe woningen te gaan bouwen of te onderhouden. Dagelijks horen we dat de bouwsector moeite heeft om het hoofd boven water te houden en steeds meer bouwvakkers komen in de WW terecht. Starters op de woningmarkt zien hun mogelijkheden tot een woning drastisch dalen. Een eventuele verloedering van woongebieden is niet uit te sluiten waardoor de groei van landelijke ”prachtwijken” een kwestie van tijd zal zijn.
Is dit beeld ook van toepassing in gemeente Venray?

De plannen uit het regeerakkoord geven de woningmarkt niet het gewenste effect en de SP heeft een goed alternatief voor handen. De SP is de mening toegedaan dat de markt en huurder gebaat is bij nieuwe investeringen in energiebesparende huizen waar ook behoefte aan is. Het vergroot de werkgelegenheid, genereert extra belastinginkomsten en doorstroming van de huurmarkt kan in gang gezet worden.

De SP is een enquête begonnen onder huurders die te vinden is op de landelijke SP site (www.sp.nl/huren) en u wordt uitgenodigd om deze in te vullen. Zodoende kunt u uw ongenoegen kenbaar maken over deze aanstaande plannen en de visie van de SP steunen. De plannen uit het regeerakkoord dienen te verdwijnen. Kom in actie!

Ga naar www.sp.nl/huren om de huurdersenquête in te vullen.

U bent hier