h

SP niet overtuigd van waarde Cultuurhuis in Venray

10 april 2013

SP niet overtuigd van waarde Cultuurhuis in Venray

Is een Cultuurhuis wel de oplossing voor Venray, is de vraag die de SP bezighoudt. Het is nog maar de vraag of een Cultuurhuis de oplossing is om het cultuuraanbod in Venray te verduurzamen en tegelijkertijd te bezuinigen.

Een Cultuurhuis in Venray?Is een Cultuurhuis in Venray wel een oplossing vroeg de SP-fractie zich tijdens de voorbereidingen op de afgelopen raadsvergaderingen van 26 maart en 8 april jl. hardop af. Ronald van Hal, raadslid zegt hierover: "Hoe meer de SP-fractie ging nadenken met elkaar over het Cultuurhuis hoe meer vragen we kregen. Zo vroegen we ons af wat de bibliotheek in het Cultuurhuis doet. Een bibliotheek heeft niets met cultuur te maken en ze hebben hun eigen organisatie: biblio.nu. We hadden het idee dat dit te maken had met subsidiestromen vanuit de Provincie. De wethouder kon ons daarover niets vertellen. Ook hadden we onze twijfels of de partijen, Bibliotheek, Kunstencentrum Jerusalem en De Schouwburg, wel met elkaar willen samenwerken. Daar hadden we toch onze twijfels over. We kregen steeds meer de indruk van een geregisseerd en opgedrongen toneelspel."

Daarnaast vindt de SP het nog maar de vraag een cultuurhuis wel echt bijdraagt aan het verbreden en verduurzamen van het Venrays cultuuraanbod. De SP meent dat bezuinigingen leidend zijn. Ronald van Hal: "Het is goed om te kijken waar instellingen die in dezelfde sector werkzaam zijn met elkaar kunnen samenwerken. Dat is niet alleen efficiënter maar scheelt tegelijk ook een hoop geld. Echter waar we nu tegenaan gaan lopen is dat je zo'n cultuurhuis er niet zo maar even neerzet. Waar zet je die neer: de schouwburg verbouwen? Dat kost een hoop geld. En dan heb je te maken nog met de gebouwen die leeg komen te staan, ook die kosten geld want je wilt ze niet laten verloederen en in deze tijd raak je zulke gebouwen bijna niet kwijt. Daar wordt nu niet over nagedacht maar zijn wel belangrijke aspecten. Dat vindt ik nogal kortzichtig. Samenwerken zal zeker geld schelen. Maar doen ze dat met z'n drieën of zijn er meer partijen zoals een jongerencentrum. De wethouder kan het allemaal niet vertellen.

"In een evaluatie van de Provincie Utrecht over de Cultuurhuizen in de provincie Utrecht (1) komen de cultuurhuizen er niet best van af. Cultuurhuizen blijven abstracte begrippen waarbij inwoners vaak niet weten waar het cultuurhuis nu precies voor staat. Er is gebrek aan een gedeelde visie en communicatie is een belangrijk punt. In de Utrechtse evaluatie wordt dit treffend weergegeven: 'Uit gesprekken blijkt dat communicatie tussen gemeente en participanten cruciaal blijkt. Wanneer de gemeente onduidelijk is over haar doelstellingen of participanten niet ‘meeneemt’ in haar plannen, kunnen participanten zich gedwongen voelen mee te doen. Dit blijkt geen goede basis voor onderlinge samenwerking'. Het lastige is dat deze wethouder die de kar moet trekken helaas geen sterke communicator is in dit dossier. Het is ons in de raad verweten dat we geen motie van wantrouwen indienden voor wethouder Peeters. Ik gleed bijna van mijn stoel bij dat verwijt. Iedereen maakt fouten en we hopen dat het allemaal gaat lukken maar eerlijkheidshalve zeg ik er ook maar bij dat we op dit moment daar nog geen vertrouwen in hebben. Excuses aanbieden is een maar nu moet je het ook laten zien! We wachten het maar af."

Noot: (1) EINDRAPPORTAGE STENEN VOOR MENSEN; Resultaten van een evaluatie voor Utrechtse cultuurhuizen, Utrecht, december 2011

U bent hier