h

Kloof arm en rijk groeit ook in Venray

11 januari 2015

Kloof arm en rijk groeit ook in Venray

Afgelopen zaterdag 10 januari deelde de SP weer koek en tomatensoep uit aan omstanders. Doel was om mensen bewust te maken van de groeiende ongelijkheid in de samenleving waar ook Venray niet aan ontkomt. Het weer viel tegen, het enthousiasme niet!

IMG_9655

De drie rijkste mensen in Nederland bezitten samen méér dan de helft van alle Nederlanders bij elkaar. Iedereen kent wel die voorbeelden van mensen met grote verschillen in inkomen. Bijvoorbeeld de zorgmedewerkster die voor een klein salaris zich elke dag weer opnieuw de benen onder haar kont rent maar twee banen nodig heeft om rond te komen. Terwijl de directeur een vorstelijk salaris verdient dat anderhalf keer de Balkenende norm is en zich daardoor allerlei privileges kan veroorloven waar de medewerkster op de werkvloer alleen maar van kan dromen.

In het bovenstaande voorbeeld gaat het niet om afgunst maar om ongelijkheid. In Nederland neemt de ongelijkheid hand over hand toe. Nederland is helaas niet het gelijkheidsparadijs wat veel mensen denken wat het is. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat de 10 procent minst verdienende huishoudens sinds 1977 qua reëel inkomen 30 procent op zijn achteruitgegaan, terwijl alle inkomensgroepen daarboven er juist op vooruitgingen. (1)

IMG_9663

Ronald van Hal: "Er is onderzoek gedaan hoe mensen denken hoe het zit met ongelijkheid in Nederland. Daar zie je een beeld ontstaan dat mensen denken dat het wel meevalt. Gevraagd naar de wenselijke verhouding tussen het inkomen van een geschoolde arbeider en een directeur van een grote onderneming, antwoorden Nederlanders dat de directeur best zo'n 5 keer meer mag verdienen als een geschoolde arbeider. Werden Nederlanders gevraagd naar hun vermoeden over hoe de verhouding werkelijk ligt dan komt men op een verhouding van 11. De echte werkelijkheid is echter nog erger. Een directeur van een grote onderneming verdient in werkelijkheid 17 keer meer als een geschoolde arbeider. (2)

Dat beeld willen we bijstellen. Daarom dat we met de mensen op straat in gesprek gaan en hen uitleg geven hierover. We heb overigens geen problemen met mensen die veel verdienen. We willen echter dat de koek in Nederland beter verdeeld gaat worden Dat ook mensen met veel vermogen redelijk bijdragen onder andere door meer belasting te betalen in vergelijking tot mensen die weinig vermogen hebben, dit is nu volledig scheef. Ongelijkheid leidt tot lichamelijke klachten en is slecht voor de geest."

In Nederland komt armoede steeds meer voor. Het percentage huishoudens die onder de lage-inkomensgrens zitten stijgt. In 2009 waren in Nederland ruim 7 procent van de huishoudens die leefden onder de lage-inkomensgrens. In 2014 was dit al gestegen tot 10 procent.

Ongelijkheid heeft een grote impact op mensen. Mensen zijn aan het overleven. Ruim 400 duizend kinderen leven onder de armoedegrens. Soms moeten mensen het doen met 100 euro of minder. Dan kun je je niet veel veroorloven. Mensen moeten alles uit de kast halen om nog enigszins hun hoofd boven water te houden. Van goed ontplooien is geen sprake. Mensen zijn vaker ziek en sociale problemen zoals criminaliteit, problemen in gezinnen en niet voldoende kunnen meedoen in de samenleving nemen hierdoor toe.

Ronald van Hal: "De SP kiest voor een eerlijke samenleving. Het moet want veel mensen hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Het kan ook anders bijvoorbeeld door een eerlijker belastingsysteem, door eerlijker ondernemen, een eerlijker inkomen, door eerlijk werk te organiseren en eerlijke zorg en onderwijs. Zo krijg je een rechtvaardige wereld. Er is nog een lange weg te gaan, daarom zullen we de komende periode vaker de aandacht vragen over dit onderwerp. Verschillen mogen er zijn, ook in inkomen maar wat minder ongelijkheid is voor iedereen goed. Er is namelijk echt genoeg voor iedereen."

Bronnen:

(1) Universiteit van Amsterdam / Amsterdamse Instituut voor Arbeidsstudies, 2013, http://www.uva-aias.net/uploaded_files/publications/Netherlands.pdf (.pdf).

(2) WRR14.

Meer lezen? De SP heeft een boekje over de ongelijkheid in Nederland uitgebracht: SP, Er is genoeg voor iedereen / Kiezen voor rechtvaardigheid, Amersfoort, 2014.

Reactie toevoegen

U bent hier