h

SP grootste linkse partij in Venray

22 maart 2015

SP grootste linkse partij in Venray

De Provinciale Statenverkiezingen zijn voor de SP in Venray zeer succesvol geweest. Steeds meer stemmers zijn er van overtuigd dat de SP hèt linkse alternatief is om het afbraakbeleid van het rechtse kabinet Rutte een halt toe te roepen. Van oud-links naar nieuw-links!

De SP vierde de verkiezingsuitslag met haar leden bij Herberg de Klomp. Omdat de Venrayse uitslag maar op zich liet wachten werd het verkiezingsfeestje elders voortgezet. Pas rond half twee waren ook in Venray alle stemmen geteld en konden de handen definitief in de lucht.

De SP haalde in Venray 15,6 procent van de stemmen en wordt daarmee de grootste partij op links. De CDA, die de lijst aanvoert, haalde 34,8 procent van de stemmen. De PVV zakte terug naar 11,8 procent maar is nog steeds goed voor een derde plaats. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 stond de SP nog op de vierde plaats en moest het de PVV en VVD boven zich dulden. Wederom voerde de CDA de lijst aan. De PvdA, het oude-links, maakte een steile val naar beneden. Zij zijn met 5,5 procent meer dan gehalveerd ten opzichte van 2011 toen de teller nog op 12,1 procent stond. De VVD heeft ook in Venray een val gemaakt van 16,8 naar 10,8 procent. Beide regeringspartijen worden afgerekend op hun afbraakbeleid.

Ronald van Hal, voorzitter van de afdeling Venray: “Zaterdag 21 maart jl. was ik in Amersfoort op het partijbureau van de SP waar de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen grondig werd geëvalueerd. De SP heeft in vrijwel het gehele land winst heeft behaald. De afgelopen weken hebben onze leden veel werk verzet. Er zijn folders verspreid, we hebben  gesproken met de mensen op straat en in hun wijk. Maar denk ook aan het beplakken van de verkiezingsborden door onze enthousiaste plakploeg. Daar ben ik ongelofelijk trots op.

“Veel mensen hebben niks met de Provinciale Statenverkiezingen. Dat zie je ook in de opkomst die weer lager was dan in 2011. Dat is jammer maar wel een ongelooflijk belangrijk signaal. Nederland kent een complex georganiseerde democratie van vooral indirecte benoemingen. Wie met wie gaat samenwerken blijft ongewis, het lijkt een grote stoelendans. Het enige wat je ongeveer weet is dat als je een partij de grootste maakt die ook in het torentje komt. Hoewel dat niet perse zo hoeft te zijn zie je dat het strategisch stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen wel zo werkt. Verder is ons politieke landschap enorm versplinterd. Voor elk probleem is er bijna wel een politieke partij te vinden waar niet altijd even duidelijk is waar ze voor staan. Je kunt je wel specialiseren wat veel lokale partijen doen maar daar los je geen problemen mee op.”

De onderhandelingen in de Provinciale Staten zijn inmiddels begonnen. De SP is een actiepartij met veel idealen. Die worden niet zo maar verkwanseld om te kunnen meebesturen. In de Eerste Kamer komen de machtsverhoudingen nu anders te liggen. Het kabinet Rutte kan niet automatisch er op rekenen dat er voldoende steun is voor hun afbraakplannen. Het is dan nog maar de vraag of het huidige kabinet van VVD en PvdA het tot de verkiezingen van 2017 met elkaar uithoudt.

Er is nog veel te doen zegt Van Hal: “Na de verkiezingen gaan we ook in Venray weer vol aan de slag. Achterover leunen is er niet bij. Er is nog veel te doen, bijvoorbeeld het aan de orde stellen van de hoge huren in Venray, de ongelijke verdeling van vermogen en uiteraard de nodige lokale zaken die in Venray spelen. Dus ook na deze verkiezingen zijn we gewoon weer in het dorp te vinden met onze stand of met de mensen in de wijk in gesprek. Venray veranderd met de dag, dan kun je je niet veroorloven om alleen met de verkiezingen je gezicht te laten zien.”

Aankomende maandag 23 maart wordt de officiële uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen vastgesteld. Deze worden gepubliceerd op de website van de Provinciale Staten in Limburg.

Reactie toevoegen

U bent hier