h

Ontsnapping TBS'er: Meer onrust dan nodig

9 april 2015

Ontsnapping TBS'er: Meer onrust dan nodig

Foto: Joep Gielens / reindonk.nl

Op 19 februari jongstleden ontsnapte een TBS'er tijdens een wandeling in Geijsteren aan zijn begeleider. Na berichten in de media en op Burgernet ontstond grote onrust. Uitspraken van de directrice van TBS-kliniek De Rooyse Wissel leidden tot raadsvragen van de SP. Conclusie: Er was helaas meer onrust dan nodig. Hieruit zal lering worden getrokken.

Op 19 februari jongstleden wist een tbs’er van kliniek De Rooyse Wissel te ontkomen aan zijn begeleider. Al snel verschenen verontrustende berichten in de media en op Burgernet. De man zou mogelijk bewapend zijn, en er werd opgeroepen de man niet te benaderen. Er werd door middel van patrouilles gezocht en een helikopter cirkelde rondom het gebied. Het gevolg was dat er grote ongerustheid ontstond bij mensen woonachtig in de regio, zodanig dat bijvoorbeeld een voetbaltraining bij SV United werd afgelast en ouders hun kinderen met auto’s ophaalden, hun fietsen op het sportpark achterlatend.
Is de ontstane onrust achteraf gezien terecht of behoorlijk overdreven? Zijn burgers wellicht onnodig de stuipen op het lijf gejaagd? En is er ten onrechte een nieuwe deuk in het imago van TBS-kliniek de Rooyse Wissel ontstaan?
Reden om hieraan te twijfelen zijn uitspraken die directrice Van Bussel van de Rooyse Wissel deed tijdens de afgelopen openbare dorpsraadvergadering in Oostrum. Enkele citaten: ‘Bij de laatste ontsnapping van een onze patiënten is er in de communicatie tussen de Rooyse Wissel en de politie iets niet goed gegaan.’ ‘Dit was de eerste TBS’er in de geschiedenis op Burgernet.’ ‘In de media verschenen berichten dat de man mogelijk bewapend zou zijn. Hij droeg geen wapen.’ ‘De inzet van een politiehelikopter was overdreven.’

Ook wist de directrice te melden dat er onderzoek gedaan wordt naar wat er in de communicatie rondom de laatste ontsnapping al dan niet goed is gegaan.
Zij zegde toe de dorpsraad Oostrum van de uitkomsten op de hoogte te brengen. Een uitstekend idee. Wat de SP betreft heeft de hele Venrayse bevolking het recht om te weten wat er is gebeurt. Reden voor SP-raadslid Joep Gielens om tijdens de afgelopen raadsvergadering vragen te stellen.

Tijdens de raadsvergadering erkende de burgemeester naar aanleiding van de vragen van de SP dat er in de communicatie iets niet goed is gegaan. Hierdoor is jammer genoeg meer onrust dan nodig ontstaan. Hij heeft gesproken met mensen van de politie en met de directrice. Door te weinig doorvragen van de politie aan de meldende begeleider van de TBS’er is er een iets te zorgelijk beeld van de situatie ontstaan, wat ook zijn weerslag heeft gehad op de communicatie vanuit Burgernet. Hier zal in het vervolg beter op gelet gaan worden om lering te trekken uit de afgelopen ontsnapping. 

Reactie toevoegen

U bent hier