h

Discussieavond in Venlo: TTIP bedreiging of uitkomst?

2 oktober 2015

Discussieavond in Venlo: TTIP bedreiging of uitkomst?

Foto: Christian Mang / Campact

Wie bepaalt wat u gaat eten? Liggen er binnenkort chloorkippen op uw bord? Genetisch gemanipuleerde producten, vlees vol hormonen en antibiotica? Het vrijhandelsverdrag TTIP maakt het zelfs mogelijk dat multinationals bijvoorbeeld Nederland aanklagen over onze eigen handelswetgeving via commerciële rechtbanken in Washington. Willen we dat of kunnen we hier nog iets aan veranderen? Om hier antwoord op te krijgen vindt aanstaande maandag 5 oktober in Venlo een informatie- en discussieavond plaats over TTIP.

Voor de discussie over TTIP heeft de SP-afdeling Venlo kamerlid Jasper van Dijk, milieukundige en publicist Guus Geurts en handels- en investeringsadviseur Roeline Knottnerus van SOMO en TNI, bereid gevonden om de aanwezigen bij te praten over de voordelen en nadelen van TTIP, hoe het onderhandelingsproces verloopt en welke gevolgen TTIP voor de samenleving kan hebben.

De avond wordt mede mogelijk gemaakt door steun van vakorganisatie FNV en Milieudefensie, die helaas zelf niet als gastspreker aanwezig kunnen zijn. De bijeenkomst start om 19.30 uur, inloop met koffie en thee vanaf 19.00 uur. De avond is vrij toegankelijk en vindt plaats in Hotel Wilhelmina, Kaldenkerkerweg 1 te Venlo (tegenover het treinstation).

Op de avond is er voldoende ruimte om vragen te stellen. Vragen kunnen ook vooraf alvast ingediend worden via e-mail: venlo@sp.nl, de gastsprekers geven op de avond dan een reactie daarop.

Achtergrondinformatie
De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn in onderhandeling over het vrijhandelsverdrag Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) waarbij Europa en Noord-Amerika tot één grote interne vrije markt worden samengevoegd. Is dat een goed idee? Kunnen Nederlandse burgers en ondernemers profiteren van dit akkoord? Of ondergraaft TTIP de democratie en bevoordeelt het enkel multinationals ten koste van overheden, consumenten, het milieu en het MKB?

De EU wil TTIP liefst zo geruisloos en zo spoedig mogelijk er doordrukken, maar in wiens belang is dat? TTIP lijkt voor de burgers in de EU onomkeerbare negatieve gevolgen te hebben.

Wellicht is TTIP voor de 'gewone burger' aanvankelijk moeilijke onbegrijpbare kost. Daarom lijkt het ons erg nodig over dit thema op een begrijpelijke wijze bijgepraat te worden om vervolgens een eigen mening kunnen vormen.

Reactie toevoegen

U bent hier