h

Venray zegt NEE tegen associatieverdrag

7 april 2016

Venray zegt NEE tegen associatieverdrag

Foto: Nico van den Bent / weert.sp.nl

29,5% van de inwoners van de gemeente Venray maakten gebruik van de mogelijkheid om zich uit te spreken over het associatieverdrag met de Oekraïne. Hiervan wees een meerderheid van 62,5% het verdrag af. Een mooi succes voor de campagne die de Venrayse SP-afdeling heeft gevoerd. Het percentage Venrayse tegenstemmers ligt hoger dan de geldende landelijke uitslag van 61,1% tegenstemmers. Ook belangrijk is dat landelijk de kiesdrempel van 30% voor dit referendum wel werd gehaald: 32,2% van de Nederlanders is gaan stemmen.

Nederlandse stemgerechtigden hebben tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 de voorstanders van een raadgevend referendum aan een meerderheid geholpen. De referendumwet kwam er afgelopen jaar na een zorgvuldig doorlopen democratisch proces. Het Forum voor Democratie en Burgercomité-EU namen daarop het initiatief voor het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne. Nadat GeenPeil zich hierbij aansloot werden bijna een half miljoen handtekeningen opgehaald. Hiermee werd het referendum afgedwongen. 

De SP heeft vanaf dat moment een puur op het associatieverdrag gerichte inhoudelijke Nee-campagne gevoerd. Ook SP-afdeling Venray ging de afgelopen weken de straat op om mensen erop te wijzen dat dit verdrag veel verder gaat dan alleen maar meer handel met Oekraïne waarvan met name multinationals zullen profiteren. SP Venray is enige Venrayse politieke partij die onder het Nee-kamp te scharen is en voerde als enige lokale partij überhaupt campagne. Dat maakt de uitslag van 62,5% tegenstemmers extra mooi. 

De uitslag van het referendum is fantastisch. Het Nee-kamp heeft met een ruime meerderheid gewonnen. Nu is het afwachten wat het kabinet, de Tweede Kamer en de Europese Unie met deze uitslag gaat doen. Wordt het verdrag er, net als de Europese Grondwet in 2005, op slinkse wijze doorgedrukt of neemt men de stem van het volk nu eindelijk eens serieus? We wachten in spanning af.

Reactie toevoegen

U bent hier