h

Keuze nieuw parkeerbeleid financieel onverantwoord

19 mei 2016

Keuze nieuw parkeerbeleid financieel onverantwoord

Foto: Gemeente Venray / venray.nl

Afgelopen raadsvergadering is dan eindelijk een knoop doorgehakt rondom het nieuwe parkeerbeleid. Helaas is door een nipte meerderheid van CDA, InVENtief en D66 een financieel onverantwoorde en dus de verkeerde keuze gemaakt voor betaald parkeren achter de slagbomen en daarbuiten een blauwe zone. Deze keuze gaat de gemeente Venray jaarlijks 1 miljoen euro meer kosten dan de keuze voor klantvriendelijker betaald parkeren van de overige partijen, waaronder de SP, zonder dat men heeft aangegeven hoe dit te gaan betalen.

De keuze voor een nieuw parkeerbeleid heeft heel wat voeten in aarde gehad. Vorig jaar lag er namelijk nog een duidelijke keuze voor een nieuw parkeerbeleid voor: gratis parkeren, blauwe zone of klantvriendelijker betaald parkeren. Als de gemeenteraad uit een van deze drie varianten een keuze had kunnen maken, kreeg Venray in ieder geval een eenduidig parkeerbeleid.
Het College koos destijds voor gratis parkeren zonder daarbij de financiële dekking te geven. Hierop werd het voorstel door de hele gemeenteraad als onvoldragen verklaard. Het College kreeg de tijd om het verder uit te zoeken. Tenminste, dat was de bedoeling. 7 partijen, iedereen behalve de SP, konden het geduld niet opbrengen en knutselden een eigen voorstel in elkaar. Dit voorstel bleek in financieel opzicht nog eens ruim 400.000 euro duurder dan dat van het College. De coalitiepartijen schrokken hier zo van dat ze besloten in een half jaar tijd nog eens 1,1 miljoen extra over de balk te gooien met het houden van twee pilots. ‘Een groot succes’, aldus CDA-fractievoorzitter Loonen. De eerste pilot werd een nog grotere parkeerpuinhoop dan we vooraf konden voorspellen. En bij de tweede moesten de voormalig vergunninghouders van het centrum, waarbij veel senioren, nog steeds een eind lopen om hun auto danwel hun woning te bereiken.

Afgelopen raadsvergadering lagen 5 varianten voor. Voor gratis parkeren was voor de pilots al geen meerderheid te vinden en alle partijen waren het er vorig jaar al over eens dat er iets moet veranderen. Uit de publieke opinie, blijkt de blauwe zone populair, dus bleven er tijdens het debat twee varianten over: variant D klantvriendelijker betaald parkeren, van meet af aan favoriet bij het ingehuurde deskundige onderzoeksbureau, de ambtenaren en de SP. Daarnaast variant C, dat zeer sterk lijkt op het peperdure knutselwerkje wat eerder door de coalitie ter zijde werd geschoven. In het onderzoek ‘De schijf van 5’ zijn de voor- en nadelen van beide varianten op alle gebieden behoorlijk in evenwicht behalve bij de gevolgen voor de financiën: variant C kost de inwoners van de gemeente Venray, eenmalig ruim 400.000 euro meer voor de invoering dan variant D. En wat nog erger is: variant C kost de Venrayse belastingbetaler, of hij of zij nu parkeert of niet, vanaf nu structureel meer dan 1 miljoen euro per jaar meer dan variant D.
Voor een deel van dit geld was nog geen dekking gevonden. Daarmee had dit voorstel net als het Collegebesluit vorig jaar onvoldragen moeten worden verklaard. Ook na aandringen van raadslid Joep Gielens tijdens het debat werd door geen enkele voorstander van variant C aangegeven hoe dit te gaan betalen. 

De SP is als enige partij voortdurend consequent geweest in de overtuigende keuze voor klantvriendelijker betaald parkeren. In november sloot de PvdA zich hierbij aan. In aanloop naar het raadsdebat werden PP2, Samenwerking Venray en de VVD ook overtuigd. Het had zo'n verstandig besluit voor Venray kunnen zijn. Parkeren in het centrum van Venray overal blijvend in prijs verlaagd, vanaf nu voor slechts 1 euro per uur met een maximum van 3 euro per dag. Dat betekent een korting van ruim 28% per uur en als je langer dan 3 uur parkeert loopt dit percentage alleen maar op. Hiermee was de Venrayse detailhandel en het winkelpubliek al flink tegemoet gekomen. Denk ook aan de niet meegenomen milieuaspecten van het verhaal. Het credo ‘de vervuiler betaalt’ is CDA, InVENtief en D66 blijkbaar niets meer waard. Met variant C parkeert de vervuiler zijn Porsche bijvoorbeeld op kosten van de bijstandsmoeder op een gratis plek in de blauwe zone. 

De voorstanders hebben alleen oog gehad voor hun eerdere verkiezingsbelofte of de publieke opinie die niet gevormd is met enig zicht op de gemeentefinanciën. Zij nemen hun werk als gemeenteraadslid blijkbaar niet serieus.

Reactie toevoegen

U bent hier