h

SP voor ‘Vexit’ Greenport Venlo

1 juli 2016

SP voor ‘Vexit’ Greenport Venlo

Foto: Ger and Audrey / flickr.com

Met het Floriadedebacle in het achterhoofd stemde de SP dinsdagavond tegen het Greenport-voorstel. Greenport levert Venray niets op. Het is een ver-van-mijn-bed-show. Er wordt geschermd met vele nieuwe banen die er eerder ook niet zijn gekomen. Na dinsdagavond constateert de SP dat andere partijen nog steeds in sprookjes geloven. “We hadden het geld beter in Venlo in de Maas kunnen gooien, dan hadden we het er met zekerheid in Venray weer uit kunnen vissen!” 

Greenport Venlo is het naspel van de Floriade tuinbouwtentoonstelling van 2012. Na de Floriade was het de bedoeling de vrijgekomen ruimte in te zetten als hoogwaardig industrieterrein voor de sectoren agro, voeding, handel en logistiek. Gemeenten kunnen financieel investeren in dit gebied om het verder te ontwikkelen.

De gemeenten Gennep en Peel en Maas deden ook mee aan de ontwikkeling van Greenport Venlo maar stapte recentelijk uit de rijdende trein. Zij kregen de helft van het genomen verlies gecompenseerd door de provincie Limburg. Dit geldt dus ook voor de gemeente Venray wanneer zij zouden besluiten eruit te stappen. De SP in Gennep stelde het als volgt: “Niets helemaal niets heeft onze deelname in de Floriade, Greenpark, Villa Flora enzoverder ons tot nu toe opgeleverd. Bovendien is het een ver van mijn bed show en weigert de SP om nog meer miljoenen te investeren in dit gebied. Dan liever de stekker eruit, de helft van het verlies gecompenseerd door de Provincie en de wonden likken”.

Een begrijpelijke reactie vindt SP-fractievoorzitter Jan Hendriks: “Wij geloven niet in sprookjes! Andere fracties mogen denken dat sprookjes altijd goed aflopen, maar bedenk dan ook wat er met de wolf, De heks en de stiefmoeder gebeurde! Vanaf het begin van de Floriade hebben wij telkens weer gewaarschuwd voor de grote financiële risico’s die met de belastingcenten van alle Venrayse burgers worden genomen. Wij werden in dit dossier vaak bestempeld als de negatievelingen maar onze scepsis werd telkens weer bewaarheid. We hadden het geld beter in Venlo in de Maas kunnen gooien, dan hadden we het er met zekerheid in Venray weer uit kunnen vissen!”

Het stoort de SP dat er met 15.000 nieuwe banen wordt geschermd terwijl in 2009 nog met 25.000 nieuwe banen werd geschermd. Het verlies van 10.000 banen wordt als een overwinning verkocht. Venray zou ook uitbreiding van werkgelegenheid krijgen met 900 banen. Een groot deel hiervan zijn echter al bestaande banen. Jan Hendriks: “We kunnen wel constateren dat er al heel veel geld is gestopt in adviseurs, kartrekkers en andere bobo’s die van baan naar baan hoppen. Dit heeft dan in ieder geval wel voor wat werkgelegenheid gezorgd.”

De SP is van mening dat er in Venray nog voldoende ruimte is om aan de behoeftes van het bedrijfsleven te voorzien. Jan Hendriks: “Dagelijks zie ik het gras groeien als ik langs industrieterrein Vennendreef fiets. Verder gebeurt daar maar zeer weinig. Laten we onze energie en financiële middelen gebruiken om de braakliggende industrieterreinen in Venray aan de man te brengen. Nu lopen we ondernemingsrisico met het geld van alle Venrayse belastingbetalers op een grondgebied wat niet eens in de gemeente ligt. Je neemt dit geld ook niet mee naar een casino!”

De financiële gegevens zijn bekend; de gemeente Venray moet een verlies van 5,3 miljoen nemen. Daarnaast wordt Venray gevraagd opnieuw ruim 10 miljoen te investeren. De SP vindt dat er voor de gemeente Venray  geen rol is weggelegd in het nieuwe plan voor Greenport, hoewel het wel beter is dan alle voorgaande plannen. Het ligt immers niet op Venrays grondgebied. Op een gekunstelde manier mag Venray wel eigen grond inbrengen om via dit plan te kunnen verkopen, maar daar zijn pittige voorwaarden aan verbonden. Het is dus maar zeer de vraag of dit de gemeente Venray iets gaat opleveren. SP Venray kan het zich overigens goed voorstellen dat de gemeenten Horst aan de Maas en Venlo wel akkoord gaan met deze plannen. Het gaat per slot van rekening vooral om hun grond.

Jan Hendriks: “De SP is voor een Vexit uit Greenport! We moeten er nu uitstappen en ons gaan richten op de eigen mogelijkheden, wensen en kansen. Wethouder Loonen sprak ooit de gevleugelde woorden ‘Als het regent in Venlo, dan druppelt het in Venray’. Hendriks zet er met betrekking tot de uitkomsten van Floriade en Greenport tot dusver het volgende tegenover:  “Als het druppelt in Venlo, worden wij drijfnat!” 

Reactie toevoegen

U bent hier