h

SP tegen verdwijnen nachtelijke huisartsenpost

4 maart 2017

SP tegen verdwijnen nachtelijke huisartsenpost

De SP vindt het zorgelijk dat de huisartsenpost (HAP) in Venray ’s nachts wordt gesloten. Mensen die gebruik willen maken van de HAP moeten vanaf 3 april naar Venlo. Voor de patiënten in Noord-Limburg verandert er niets zegt Cohesie. Jawel zegt de SP: acuut in de nacht een huisarts nodig hebben betekent voortaan nog langer wachten op de huisarts. Dit besluit is verre van doordacht en moet van tafel!

Ronald van Hal, voorzitter van de SP en raadslid: “Je gaat in de holst van de nacht niet voor je lol naar de HAP. Dinsdag 22 februari werden we door het College op de hoogte gesteld van het besluit van Cohesie. Het feit dat we als gemeenteraad niet zijn meegenomen stoort me. Huisartsenzorg is wezenlijke zorg en moet voor iedereen beschikbaar blijven. 

Huisartsenorganisatie Cohesie, een samenwerkingsverband van en voor alle huisartsen in Noord-Limburg, wil de HAP tussen 23 uur en 8 uur sluiten. Wie dan de huisarts nodig heeft moet naar de HAP in Venlo. Per nacht zouden er in Venray maar 1 of 2 mensen komen terwijl de werkdruk in Venlo een stuk hoger ligt, aldus Cohesie. De huisarts op de HAP Venlo moet noodgedwongen keuzes maken welke patiënt hij als eerste moet gaan zien. 

Ronald van Hal: “Dit betekent dat elke week nog zo’n 7 tot 16 mensen naar Venlo moeten kachelen voor acute huisartsenzorg. Ik snap dat er grote problemen zijn door de hoge werkdruk op de HAP. De LHV, de Landelijke Huisartsenvereniging, discussieert hier al enige tijd over en dit jaar moet er nog een nieuwe richtlijn komen voor avond-, nacht- en weekenddiensten. Dan nog vindt ik dat je de rekening niet zo maar bij patiënten neer kunt leggen, want je moet eerst op zoek naar alternatieven.”

De SP maakt zich zorgen over de toekomst van de HAP in Venray. Begin 2016 werd de nachtdienstapotheek al de nek omgedraaid. Cohesie vindt dat er nagenoeg niks veranderd en dat ze de acute huisartsenzorg zelfs verbeteren. Dit besluit moet van tafel! 

De SP gaat om opheldering vragen bij het College. De reden tot sluiting roept bij de SP vragen op en daar willen we antwoorden op.”

Reacties

Ik steun jullie 100% met de initiatief. Ik vind het een schande dat na de sluiting van de eerste hulp bij het ziekenhuis, de apotheeknachtdienst nu ook de huisartsenpost nachtdienst verdwijn. Een paar jaar geleden hebben zij mijn level geholpen toen ik s ’nacht aan het sterven was. De arts die toen mij, bij de lokale post, heeft geholpen heeft mijn leven gereed. Later, toen ik transporteerbaar was ben ik wel naar Venlo getransfereerd. Daar hebben zij mij gezegd dat de oplossing in Venray was de beste/enige die toen geleverd werd. Niet de zorg maar opnieuw de geld kwestie eerst! Wij worden moe van. (PS: niet voor publicatie: ik ben Franstalig, sorry voor de taal fouten!)

PS: kunnen jullie een enquête bij de "Burgers van Venray" website starten om de opinie van de Venrayse burgers te gaan vragen?

Alain, wij kunnen geen enquete starten op de door jouw genoemde site. Wellicht wil jij het verzoek tot een enquete indienen!

Het is te zot voor woorden, dit besluit! Ik wil jullie steunen!

Reactie toevoegen

U bent hier