h

SP haalt opnieuw 4 zetels in Venray

30 maart 2018

SP haalt opnieuw 4 zetels in Venray

Foto: HALLO Venray / HALLO Venray digitale uitgave 29 maart 2018

De SP in Venray heeft ondanks een lichte daling in zowel stemmenaantal als percentage opnieuw 4 zetels behaald bij de gemeenteraadsverkiezingen in Venray. Dit bleek na een spannende verkiezingsavond op woensdag 21 maart en werd helemaal definitief na de hertelling op maandag 26 maart. De SP is, zeker gezien de landelijke resultaten, tevreden met dit resultaat. 

De Venrayse SP-afdeling kwam na een geweldige campagne op de verkiezingsavond met een grote en gezellige groep bijeen in café De Uitmarkt in Venray. Daar werd onder het genot van een drankje door bijna iedereen de einduitslag voorspeld. De voorspellingen voor de SP liepen uiteen van een behoudende, maar zo bleek later realistische, 4 zetels naar een zeer optimistische 7 zetels. Al snel kwamen de exitpolls van steden als Utrecht, Amsterdam en Weert binnen en werd de stemming in de groep iets voorzichtiger. Even voor tienen bezette de groep haar plek in de raadszaal bij de banner van de SP. De eerste uitslagen in de dorpen gaven in totaal een licht verlies aan. Dit verlies bleef de rest van de avond binnen de perken. Uiteindelijk bleek dat in tegenstelling tot vier jaar geleden een restzetel nodig was om wederom vier zetels voor de SP veilig te stellen.

Na de hertelling op maandag bleek dat er in de verhoudingen nauwelijks iets veranderd. Het CDA blijft de grootste partij met 9 zetels. Fusiepartij Venray Lokaal heeft de positie als tweede partij van de SP ingenomen met 5 zetels. Dit is letterlijk de optelsom van twee partijen uit de vorige periode. In de vorige periode had PP2 namelijk 3 zetels en Inventief 2 zetels. Opmerkelijk is dat exact dezelfde raadsleden van de oorspronkelijke partijen deze zetels innemen. Na de SP komt D66 op een vierde plek met wederom 3 zetels. Eveneens wederom 3 zetels, maar met minder stemmen dan D66 wordt Samenwerking Venray de vijfde partij. De VVD behaalde net als de vorige keer 2 zetels en ook de PvdA bleef gelijk met 1 zetel.       

De fractie van de SP bestaat dus weer uit vier personen. Lijsttrekker Jan Hendriks en nummer twee Joep Gielens beginnen aan hun tweede opeenvolgende raadsperiode. Nieuw in de fractie zijn Lizzy Bruno en Erica van den Akker. Ronald van Hal nam 27 maart afscheid na bijna 9 jaar raadslid te zijn geweest. Hij kiest ervoor om weer wat meer achter de schermen actief te zijn voor SP Venray. 

Reactie toevoegen

U bent hier