h

SP: geef 500 vluchtelingkinderen nieuw bestaan

28 mei 2020

SP: geef 500 vluchtelingkinderen nieuw bestaan

Foto: EU/ECHO Pierre Prakash / Flickr / EU Civil Protection and Humanitarian Aid / Afghan refugees in Iran

De SP heeft samen met ProVenray en de PvdA het College opgedragen om de regering te laten weten dat hulp aan Griekenland voor een menswaardige opvang van vluchtelingen prima is, maar dat het niet genoeg is. De situatie is zo ernstig in de Griekse vluchtelingenkampen dat er een signaal van medemenselijkheid en solidariteit nodig is. Als het aan de SP ligt worden er 500 vluchtelingkinderen over Nederland verdeeld en is er een grote bereidheid om een aantal vluchtelingenkinderen op te nemen in Venray.

Daarnaast vindt de SP dat er contact moet worden opgenomen met Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk en Defence for Children die een oproep hebben gedaan aan gemeenten om vluchtelingenkinderen op te nemen en met andere gemeenten in Nederland die al de bereidheid hebben uitgesproken om vluchtelingenkinderen op te nemen. Verder moet er contact worden gezocht met andere gemeenten in Noord-Limburg om na te gaan of gemeenten in de regio ook bereid zijn vluchtelingenkinderen op te vangen en zo ja, in hoeverre hierin samengewerkt kan worden.

Al jarenlang leven tienduizenden vluchtelingen in mensonterende omstandigheden in opvangkampen op verschillende plaatsen in met name Griekenland. Nog niet zo lang geleden zijn nog eens duizenden mensen zonder voorzieningen en zonder opvang komen vast te zitten in het niemandsland tussen de Griekse en de Turkse grens. Onder deze vluchtelingen zijn een groot aantal alleenstaande kinderen.

Griekenland heeft al aan andere landen gevraagd een aantal vluchtelingen uit de overvolle kampen over te nemen. Ook hebben de Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk en Defence for Children een oproep hebben gedaan aan Nederland om 500 minderjarige asielzoekers die in deze over te nemen en zich aan te sluiten bij andere Europese landen die al vluchtelingenkinderen uit Griekenland overnemen. Ook een aantal gemeenten hebben kenbaar gemaakt een aantal vluchtelingenkinderen uit Griekenland op te willen nemen

De SP wil niet dat er weggekeken wordt als vluchtelingen in onmenselijke omstandigheden moeten leven. Venray kan natuurlijk niet alle vluchtelingenkinderen opnemen. Wel is een signaal afgeven naar de andere gemeenten mogelijk.

Reactie toevoegen

U bent hier