h

Gemeenteraad: Reistijd HAP niet langer dan 20 minuten

11 februari 2021

Gemeenteraad: Reistijd HAP niet langer dan 20 minuten

Foto: Elianne Sweelssen / venray.sp.nl

Opnieuw stond de HAP dinsdagavond op de agenda van de gemeenteraad. Opnieuw was de gehele gemeenteraad het met elkaar eens. Hoe duidelijk moet een gemeenschap zich nog uitspreken en wanneer gaat Cohesie eens luisteren? De gemeenteraad stemde dinsdagavond in met een motie van initiatiefnemer SP om de reistijd van de HAP te verkorten met maximaal 20 minuten. Nu moet de landelijke politiek zich uitspreken.

De HAP moet in Venray blijven. Dat vinden alle politieke partijen in de gemeenteraad. Bewoners laten van zich horen door posters voor hun ramen te hangen en Cohesie te bombarderen met e-mails om het besluit de HAP te sluiten terug te draaien. Cohesie vindt het moeilijk om in gesprek te gaan met bewoners. De SP vindt dat niet kunnen, daarvoor is de HAP te belangrijk om niet met bewoners in gesprek te gaan. Helaas ziet de SP op de sociale media steeds meer berichten van burgers die ernstig gedupeerd zijn door het dreigende vertrek van de HAP. Zeker nu met deze slechte weersomstandigheden.

Jan Hendriks, fractievoorzitter van de SP: “Een wedstrijd is pas gespeeld als het laatste fluitsignaal heeft geklonken. En daarom dit initiatief, middels deze motie, om de reistijd voor een HAP weer terug te brengen naar 20 minuten. Dat kunnen we helaas niet in Venray alleen, maar dat zal de landelijke politiek moeten gaan beslissen. En ik doe een oproep aan alle landelijke georiënteerde partijen om ook hun tweede kamer fracties in te schakelen.”

"1april blijft een fatale datum"

Daan Janssen (D66) hoopt dat de motie in Den Haag aan komt en dat Cohesie nog tot inkeer komt; hopelijk is het een slechte 1 aprilgrap. Martin Leenders (SV) blijft zich inzetten om de HAP te behouden en wil dit met alle partijen blijven doen. Bas Künen (VVD) hoopt dat het niet de verkeerde kant uitgaat en gaat er van uit dat de partijen hun lijnen naar Den Haag gebruiken om daar de motie onder de aandacht te brengen. Henk Bisschops (PvdA) vindt het “goed dat we een geluid laten horen”. De motie is een prima initiatief en “goed dat we dit ook in Den Haag onder de aandacht brengen” want “Cohesie lijkt heel erg Oost-Indisch-doof”. Tino Zandbergen (VL) verwacht dat er een positieve verandering gaat komen want 1 april blijft een fatale datum. Hij hoopt dat de partijen die landelijk vertegenwoordigd zijn laten weten wat ze bespreken met hun fracties. Toon Loonen (CDA) laat weten dat ook het CDA hun Kamerleden gaat vragen om er werk van te maken. Joep Gielens (ProVenray) denkt dat, als je naar de zetelverdeling kijkt die enkele partijen landelijk hebben, het moet lukken om de HAP voor Venray te behouden. Wethouder Thielen (CDA) vindt het mooi om te zien dat de gemeenteraad eensgezind is en een signaal naar Den Haag stuurt: “Het gesprek met Cohesie een paar weken terug was een heilloze missie maar we laten ons niet kennen.” 

De SP zal de motie onder de aandacht van haar Tweede Kamerfractie brengen.

Reactie toevoegen

U bent hier