h

Boodschappen als gift, moet kunnen!

12 maart 2021

Boodschappen als gift, moet kunnen!

Foto: Franklin Heijnen / Flickr / P2100611

Wie in de bijstand zit en als gift bijvoorbeeld boodschappen krijgt, zou niet direct moeten worden gekort op de uitkering vindt de SP. De SP vindt dat de gemeente bijstandsgerechtigden de helpende hand moet bieden.

Eind vorig jaar was Nederland te klein toen bekend werd dat een vrouw duizenden euro’s aan ontvangen bijstandsuitkering moest terug betalen aan de gemeente omdat zij jarenlang de boodschappen als gift had gekregen van haar moeder. Hoe een overheid een monsterachtige machine kan worden die mensen kapot maakt omdat niet vertrouwen maar wantrouwen voorop staat. De vrouw kreeg vanaf 2015 een bijstandsuitkering. Omdat ze hoge lasten had kreeg ze van haar moeder eens in de week boodschappen. Dit melde ze echter niet bij haar gemeente terwijl ze die plicht wel had. De rechter stelde in eerste aanleg de gemeente in het gelijk. Het hoger beroep loopt nog. 

Op 25 februari jl. nam de Tweede Kamer al een motie van de SP aan voor een landelijke vrijstelling van giften voor mensen in de bijstand. De SP hoopt hierdoor ook stille armoede en sociale uitsluiting tegen te gaan en wil dat ook de gemeente Venray zich hard maakt om de vrijstellingsregeling snel in te voeren. De gemeenten Amsterdam en Nijmegen gingen Venray al voor.

Jan Hendriks: “Iemand met een bijstandsuitkering mag dus zonder consequenties voor de uitkering 1200 euro per jaar ontvangen. Dit geeft ook duidelijkheid en we voorkomen dat mensen in de knel komen door extra financiele steun of wat boodschappen van hun ouders.”

Op dinsdag 30 maart wordt de motie behandeld in de gemeenteraad.

Reacties

Het is al belachelijk voor woorden dat we in zo'n rijk land in de bijstand moeten komen laat staan dat er ook nog zoveel tijd en geld verknoeid wordt door recters etc of deze mensen nu wel of geen pakket zonder korting op hun uitkering mogen ontvangen

Reactie toevoegen

U bent hier