h

Huidige logeeropvang voor ouders onvoldoende

13 februari 2022

Huidige logeeropvang voor ouders onvoldoende

Foto: Handkasteel / Flickr.com

Ouders met kinderen met ernstige problemen kunnen steeds minder gebruik maken van de logeeropvang. Voor veel ouders is dit een belangrijke vorm van opvang. Zo kunnen zij de zorg voor hun kinderen blijven volhouden en af en toe een rustpauze inlassen. De SP kreeg diverse meldingen van ouders bij wie de logeeropvang per 1 januari werd stopgezet. De SP stelde vragen aan het college; de antwoorden zijn vooralsnog onbevredigend. Er moeten toch meer ouders zijn die hier tegen aan lopen? 

Jan Hendriks, fractievoorzitter: “We kregen in eind november vorig jaar de eerste meldingen binnen dat per 1 januari de logeeropvang voor kinderen met een beperking zou worden stopgezet. Ouders belden ons in paniek op. We zijn in gesprek gegaan. Dat maakte veel indruk. Het was voor mij duidelijk dat voor deze ouders de logeeropvang ontzettend belangrijk is. De zorg voor hun kinderen is zo intensief en vraagt zo ontzettend veel energie dat ze af en toe moeten opladen om niet overbelast te raken. Dat opladen doen ze dan in het weekend dat hun kind tijdelijk liefdevol elders wordt opgevangen. Daarna kunnen de ouders zich weer voor de volle honderd procent geven. Het logeren is letterlijk overleven. Je wilt je kind alle zorg en liefde geven die het nodig heeft. Alleen dat lukt je niet 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar. Niemand houdt dat vol, daarom is de logeeropvang zo belangrijk.” 

De SP stelde vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders. Zo blijkt dat de logeeropvang geen structurele voorziening is. Logeren is tijdelijke vorm van ondersteuning die maximaal 8 maanden mag duren. Een verlenging van nog eens 8 maanden is mogelijk. Daarna houdt het op. Er wordt wel begeleiding ingezet die als doel heeft het gezin te versterken waardoor de logeeropvang niet meer nodig zou moeten zijn maar de SP ziet dat dit niet in alle gevallen opgaat. Er is wel de mogelijkheid om nog langer logeeropvang aan te vragen maar dan wordt het al snel deeltijd verblijf in een kleinschalige woongroep. De gemeente probeert wel maatwerk te leveren. De gemeente ziet logeren echter als een pleister en niet als een definitieve oplossing. De gemeente denkt dat door de extra hulp boven op de logeeropvang het gezin beter geholpen is zodat logeren niet meer nodig is. Gezinnen zouden dan moeten leren een beroep te doen op vrienden en familie. Echter in de praktijk ziet de SP dat dit niet altijd mogelijk is. In de gemeente Venray zouden rond de 31 gezinnen van deze logeeropvang gebruik maken.  

De SP vraagt zich af of er meer ouders zijn die tegen deze problemen aan lopen en vraagt hen zich te melden. Dit kan door een mail te sturen naar venray@sp.nl. Wij nemen dan contact met de melder op. 

Reactie toevoegen

U bent hier