h

SP neemt deel aan Limburgse coalitie met BBB, CDA, VVD en PvdA

16 juni 2023

SP neemt deel aan Limburgse coalitie met BBB, CDA, VVD en PvdA

Foto: SP Limburg / limburg.sp.nl

Vandaag zaterdag 17 juni stemden in Roermond Limburgse SP-afgevaardigden in met het coalitieakkoord. Het coalitieakkoord werd vrijdag 9 juni 2023 gepresenteerd door de formerende partijen BBB, CDA, VVD, PvdA en SP. De SP gaat na één termijn van oppositie nu weer meedoen aan een coalitie in Limburg.  

Volgens fractievoorzitter Jorge Wolters Gregório hebben de partijen vaak en lang gesproken over de inhoud en een rode draad gevonden die een sterke nadruk legt op ervoor zorgen dat alle Limburgers er voor de politiek weer toe doen.  
"De opgaven voor Limburg zijn groot. Limburgers hebben een duidelijk politiek signaal afgegeven dat het anders moet. De SP wil daarom voorkomen dat de smalste schouders de grootste lasten moeten dragen. Met dit Coaitieakkoord kunnen wij een groot deel van onze ambities uit het verkiezingsprogramma waarmaken en daarmee kiezen voor een echt andere koers voor Limburg", aldus Jorge Wolters Gregório. 

'Elke Limburger telt' 

Met het Coalitieakkoord 'Elke Limburger telt' wordt deze coalitieperiode sterk ingezet op het wegwerken van sociale achterstanden met een stevige Sociale agenda, worden kwetsbare buurten ontzien met een wijkenaanpak en wordt een provinciale energiemaatschappij opgericht om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse energievoorzieningen en de vaste lasten voor Limburgers te laten dalen. 

Gedeputeerde 
De SP levert in het nieuwe college een gedeputeerde en heeft ervoor gekozen om de uit Landgraaf afkomstige Marc van Caldenberg (36) voor te dragen als kandidaat.  
“In Marc zien wij een sterke SP-politicus met een flinke dosis ervaring, lef en medemenselijkheid. Met zijn ervaring in het parlement en strijd op veel vlakken met de Limburgers, hebben we er vertrouwen in dat hij een sterke sociale koers voor Limburg zal varen", zegt Jorge Wolters Gregório.  
Van Caldenberg is momenteel raadslid namens de SP in Landgraaf, waarmee hij zal stoppen. De SP-portefeuille omvat de uitvoering van de Sociale agenda (incl. Jeugdfonds en Bibliotheken) en Sport, Gebiedsgerichte wijkenaanpak (ontwikkeling SES-wijken), Energie en Klimaat, Toezicht en Handhaving en Milieu. 

Akkoord van leden 
Afgelopen week werd het akkoord nog besproken in SP-ledenvergaderingen door heel Limburg, waarna er vandaag zaterdag 17-6, tijdens een extra Regioconferentie, door de afgevaardigde leden, het Coalitieakkoord en de voorgedragen gedeputeerde werden besproken en geaccordeerd. Vervolgens wordt tijdens de Statenvergadering van 23 juni a.s. het akkoord besproken en het nieuwe college geïnstalleerd. 

Kijk voor het Coalitieakkoord 'Elke Limburger telt' voor de coalitieperiode 2023-2027 op: 
https://limburg.sp.nl/nieuws/2023/06/sp-neemt-deel-aan-limburgse-coalitie-met-bbb-cda-vvd-en-pvda  

Reactie toevoegen

U bent hier