h

SP stelt vragen over gevolgen illegale lozingen

12 augustus 2023

SP stelt vragen over gevolgen illegale lozingen

De SP heeft vragen gesteld aan het College over illegale lozingen door het bedrijf Claessen Tankcleaning B.V. te Venlo. Het bedrijf, zo meldt het NRC en Dagblad de Limburger, zou al jaren medewerkers blootstellen aan kankerverwekkende en andere giftige stoffen en deze stoffen ongezuiverd de Maas in laat stromen. Verder zou het bedrijf en “de arbeidsveiligheid niet respecteren”.

Ondanks dat veel autoriteiten hiervan op de hoogte zijn, is er nooit ingegrepen bij het bedrijf. Wel zijn er waarschuwingen en kleine boetes uitgedeeld. Diverse instanties zoals de gemeente Venlo, politie en het OM zouden al jaren op de hoogte zijn dat het bedrijf met water de tankwagens reinigt in plaats van met de daartoe bestemde installatie. De certificering van het bedrijf blijkt ook al een aantal jaren verlopen. De afgelopen jaren zijn ook tien medewerkers gewond geraakt bij het uitvoeren van hun werk.

De SP heeft grote zorgen dat ook de gemeenten die stroomafwaarts aan de Maas gelegen zijn geconfronteerd zijn met de negatieve gevolgen van de lozingen. De SP wil onder andere weten of er onderzoek gedaan is, of dat men onderzoek gaat doen, naar de impact van de lozingen aan mens en dier. Daarnaast wil de SP weten welke mogelijkheden er zijn om de negatieve gevolgen weg te nemen of het leefmilieu te beschermen. Verder wil de SP weten of er meer bedrijven zijn met de mogelijkheid van vergelijkbare overtredingen en wanneer deze bedrijven zijn gecontroleerd en hoe vaak deze bedrijven worden gecontroleerd.

Reactie toevoegen

U bent hier