SP Venray in discussie over landelijke SP integratienota
SP Venray in discussie over landelijke SP integratienota
De SP-regioconferentie in Roermond stond zaterdag 19 april jl. vooral in het teken van het bespreken van de nieuwe SP (concept-)integratienota. De integratienota geeft voorstellen voor participatie, emancipatie en integratie van onze allochtone medeburgers. De SP Venray sprak samen met enkele opstellers de nota door en stelde verbetervoorstellen voor.
In de bomvolle zaal van de Oranjerie in Roermond werd de concept-integratienota “Gedeelde Toekomst” goed ontvangen. De concept-integratienota spreekt van vijf peilers waarin onderwijs, wonen en werken centraal staan; samen leven, samen spreken, samen leren, samen wonen en samen werken. Niet voor niets zijn deze uitgangspunten in deze integratienota zo breed uitgewerkt. Integreren betekend vooral de dingen samen doen, verbindingen zoeken zodat meer kansen ontstaan om als allochtoon goed te integreren.
Regie bij de overheid
De SP is al ruim 25 jaar met dit onderwerp bezig en bouwt hierop voort. Taalbeheersing, eerlijke kansen en actieve deelname aan de samenleving staan centraal in de nota. Met concrete voorstellen probeert de SP een actief spreidingsbeleid voor scholen en wijken de integratie van allochtonen te bevorderen. Allochtonen kunnen dit niet alleen; de overheid moet hierbij helpen. Dit kan door verplichte inburgering, betere cursussen, acceptatieplicht voor elke school, meer betaalbare woningen etc..
De vraag die tijdens de regioconferentie aan de orde kwam is of er wel sprake is van een probleem met allochtonen. Duidelijk is wel dat sommige politici de oorzaak van de problemen bij bepaalde bevolkingsgroepen willen neerleggen. Aan de andere kant staat vast dat concentratie van allochtonen en zwarte scholen problemen geven waarop een antwoord moet worden gevonden. Dit is geen proces wat in een aantal maanden opgelost is.
De nieuwe slaven
Venray en omgeving wordt overspoeld met allochtonen van Poolse afkomst. Het zijn de nieuwe slaven die vaak worden uitgebuit door forse onderbetaling door werkgevers in voornamelijk land- en tuinbouwsector. De SP vindt dat werkgevers hierin hun maatschappelijke verantwoording moeten nemen. Dit betekend dat werkgevers zelf voor goede huisvesting zorg moeten dragen en uiteraard ook voor een goed salaris. Een Polencampus zoals voorgesteld op het voormalige MOB-complex in Ysselsteyn legt de verantwoordelijkheid daar waar die niet hoort – bij de lokale overheid - en wentelt daardoor problemen af op burgers in de naburige omgeving. Nu nog worden Polen gedwongen om onder erbarmelijke omstandigheden samen te wonen in woningen die daar niet geschikt voor zijn. Van integratie is door concentratie geen sprake. Het is een illusie om te denken dat alle Polen over een tijd weer vertrekken. Dat werd indertijd ook van de Turken en Marokkanen gedacht. De geschiedenis lijkt zich weer te herhalen. De nieuwe integratienota geeft antwoorden hoe hiermee om te gaan.
Alle SP afdelingen hebben de concept-integratienota besproken in hun eigen afdeling. Tijdens de verschillende regioconferenties in den lande hebben afgevaardigden van SP afdelingen die voorstellen van de leden meegenomen. Binnenkort verschijnt de finale versie. Deze – bijna – definitieve versie zal tijdens het landelijke congres besproken worden.
Lees hier de concept-integratienota (PDF)