h

Stille diplomatie

1 december 2015

Stille diplomatie

In de afgelopen begrotingsbehandeling van de gemeente Venray stelde de SP-fractie vragen over de andere vragen van D66 met betrekking tot het programma "Werk aan werk". Tijdens de begrotingsbehandeling wordt de begroting van de gemeente voor het volgende jaar besproken en eventueel bijgesteld door de gemeenteraad. Uit informatie van de initiatiefnemer van "Werk aan werk", de stichting De Werkvloer, bleek dat de gemeente niet meewerkt om mensen die in de bijstand zitten naar dit soort belangrijke initiatieven te sturen. Dat is een gemiste kans.

De Stichting De Werkvloer biedt mensen die in de bijstand of de WW zitten en anderen die een beperking hebben de mogelijkheid om een cursus arbeidsvaardigheden te volgen. Je moet hierbij denken aan zaken als leren op tijd te komen, er netjes uitzien, werkverhoudingen en dergelijke. Daarnaast is er aandacht voor eventuele achterliggende oorzaken die het vinden van een baan bemoeilijken. Daarnaast is er de mogelijkheid om te starten met een BBL-opleiding dienstverlener op niveau 1 of 2. Mensen gaan dus leren en werken combineren om zodoende werkervaring op te doen, kennis te vergaren, een vak te leren, participeren enzovoorts.

We stelden de wethouder vragen of hij bereid was mensen in de bijstand te stimuleren om aan dergelijke cursussen, opleidingen en werkaanbod mee te doen want als er onvoldoende aanmeldingen zijn gaat eind dit jaar de stekker uit dit mooie initiatief. De werkvloer, die al meer dan een jaar bezig is, heeft al 25 keer nee moeten verkopen aan bedrijven die op deze mensen zitten te wachten. Er was dus, na de cursus, een werkgarantie!

Wethouder Peeters verschuilde zich achter zijn brede glimlach waarna de lachwekkende argumenten over de raad heen werden gekieperd zoals: We mogen mensen niet dwingen, ons databestand is niet op orde en allerlei andere onduidelijke argumenten.

In de begrotingsbehandeling kwam hier niet veel reactie op. Er was wat stille diplomatie nodig, of te wel de wethouder hier na de vergadering op aanspreken, om de wethouder in beweging te krijgen. En dat heeft geholpen! Stichting De werkvloer heeft inmiddels 14 deelnemers en kan van start gaan. Zij waren de SP zeer erkentelijk voor de steun die wij ze hebben gegeven en het bespreekbaar maken in de gemeenteraad.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier