h

BurgerTop

5 januari 2017

BurgerTop

Afgelopen week schreef wekelijks columnist, D66-Statenlid en BurgerTop-ambassadeur Jan van de Ven een column ter promotie van het burgerinitiatief BurgerTop in weekblad Peel en Maas. Hij vindt het onbegrijpelijk dat alleen politieke partijen D66 en CDA heil zien in dit initiatief. Naast het feit dat geen enkele partij in de Venrayse gemeenteraad heeft beweerd geen heil te zien in BurgerTop, is het jammer dat dit burgerinitiatief met deze stelling politiek wordt gemaakt. Dit was toch juist niet de bedoeling van de initiatiefnemers?

Al eerder heb ik voor mezelf besloten niet deel te nemen aan BurgerTop. Ik wil dit burgerinitiatief de ruimte geven om onafhankelijk van mijn politieke insteek met plannen te komen waarover mogelijk ooit in de gemeenteraad besloten gaat worden. Plannen die stroken met de idealen van de SP kunnen ongetwijfeld op steun van onze fractie rekenen.  Ik zie de uitkomsten van deze dag dan ook met belangstelling tegemoet.
Praten met onze inwoners over de gemeente Venray hoort al bij mijn bezigheden als gemeenteraadslid. Daar heb ik, met alle respect, geen BurgerTop voor nodig. 
Ik denk overigens dat het prima is om de mogelijkheden van democratische verbetering te onderzoeken, maar dat de sleutel voor meer vertrouwen van de mensen in democratie en politiek vooral in handen is van politici en bestuurders zelf.  Dit laat een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2015 ook zien: het geloof in democratische instellingen is groot, het vertrouwen in politici wordt minder.
Verkeerde politieke keuzes in de afgelopen dertig jaar hebben er voor gezorgd dat mensen volgens de peilingen op dit moment in grote getalen hun heil zoeken bij de geradicaliseerde VVD’er Geert Wilders. Dan is het aan politici en bestuurders om vooral eerst naar zichzelf te kijken voordat men de schuld legt bij een in hun ogen gemankeerd democratisch stelsel. 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier