h

The B

17 oktober 2017

The B

Al voor de huidige raadsperiode hamerde de SP erop dat we er voor wat betreft de bouw van een jongerencentrum er met een gebouw alleen niet zijn. Toch werd The B gebouwd zonder enige visie op hoe je een dergelijk gebouw zou moeten exploiteren. Met enkel een beetje ondersteuning moesten de vrijwilligers het verder maar uitzoeken. Keer op keer heeft de SP, en vanaf deze raadsperiode samen met D66, aandacht gevraagd voor deze situatie. Vrijwilligers hielden ondertussen, zonder verdere ondersteuning en visie vanuit de gemeente, het jongerencentrum met kunst en vliegwerk overeind. Dit verdient hoe dan ook onze waardering.

Vorig jaar nog heeft de SP samen met D66 het voorstel gedaan om de wethouder, die per slot van rekening in opdracht van de raad handelt, de opdracht mee te geven om samen met de vrijwilligers van The B een toekomstplan op te stellen. Dit voorstel kreeg verder alleen steun van de PvdA. Gelukkig heeft wethouder Van der Putten niet geluisterd naar de meerderheid, waaronder twee coalitiepartijen, en ligt er nu toch een toekomstplan voor The B, getiteld ‘The Next Step’. Wat de SP betreft is dit weliswaar een late, maar wel een goede volgende stap in de ontwikkeling van het jongerencentrum annex poppodium van Venray. Hiervoor verdienen ook Cultura Venray, en met name de programmaondersteuners die zij het afgelopen jaar in dienst hadden, een groot compliment. Het plan past perfect in de visie voor The B die de SP al vele jaren en al vele malen bij de rest van de gemeenteraad heeft neergelegd. Afgelopen zomer, bij de behandeling van de voorjaarsnota, heeft de SP een hele duidelijke ambitie op tafel gelegd: The B moet op den duur een culturele basisvoorziening van de gemeente Venray worden.

De SP realiseert zich tegelijkertijd dat we met deze volgende stap de stip op de horizon nog niet helemaal bereiken. Over de bouw van het pand is destijds niet helemaal goed nagedacht. Met name in logistieke zin, het heeft onvoldoende opslagruimte, maar ook wat aankleding en licht en geluid betreft, valt er nog heel wat aan het pand te verbeteren om het tijdens de weekenden als een volwaardig poppodium te kunnen laten functioneren. We vragen ons daarnaast af of The B met het beschikbaar stellen van jaarlijks 60.000 euro voor de komende drie jaar wel een zodanige professionaliseringsslag kan maken om de ambities die men met dit plan uitstraalt kan waarmaken.

Dit bedrag is overigens ook nog steeds een schijntje van wat andere gemeenten voor een dergelijk centrum over hebben. De SP stelt voor om de inzet van 60.000 euro jaarlijks te evalueren, zodat we waar nodig bij kunnen sturen. Nog eens drie jaar doormodderen met The B kunnen we ons niet meer permitteren.
Deze blog verschijnt in een ingekorte versie in de editie van 19 oktober 2017 van HALLO Venray.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier