h

SP voorspelde uitholling van de zorg

7 maart 2007

SP voorspelde uitholling van de zorg

De professionaliteit van de thuiszorg dreigt razendsnel te worden uitgehold. Een rechtstreeks gevolg van de ingevoerde marktwerking. Agnes Kant voorspelde het al maar nu staat deze realiteit al voor de deur.

“Ontslaggolf dreigt in thuiszorg”: kopte de voorpagina van Dagblad De Limburger dinsdag 27 februari en: “Marktwerking in de zorg werkt niet”. Twee citaten die rechtstreeks afkomstig zouden kunnen zijn uit het door de SP gepubliceerde rapport ‘WMO In Uitvoering’. Het rapport toont onderzoeksgegevens op initiatief van SP Tweede-Kamerlid Agnes Kant die in oktober 2006 de gevolgen van de marktwerking voor de zorg reeds voorspelde. De SP is tegen deze uitverkoop van de zorg die niet alleen gevolgen heeft voor diegenen die kwalitatieve zorg dringend nodig hebben maar ook voor de mensen die werkzaam zijn in de zorg. Deze ernstige signalen worden in het artikel onderstreept door de vakbonden CNV publieke zaak, AbvaKabo FNV en NU ‘91 en Thuiszorginstellingen Groene Kruis-Dominicura, Orbis, Savant, Meander Groep en Thuiszorg Noord-Limburg. Niet alleen dreigen duizenden gediplomeerde beroepskrachten hun baan te verliezen door de inzet van goedkopere alphahulp en ongeschoolde krachten, zelf afkomstig van ingehuurde poetsbedrijven. Even ernstig is dat met name ouderen, chronisch zieken en gehandicapten verstoken blijven van deskundige zorg. In het spel van de openbare aanbesteding gaat het klaarblijkelijk niet om de broodnodige kwaliteit maar geld!

Initiatiefnemer van het onderzoek Agnes Kant: “De professionaliteit van de thuiszorg dreigt razendsnel te worden uitgehold. Een rechtstreeks gevolg van de ingevoerde marktwerking. Als deze basiszorg wordt afgebroken, gaat dat ten koste van mensen die thuis willen blijven wonen, ze zullen sneller in een instelling terecht komen. Terwijl in het regeerakkoord meer kleinschaligheid en inbedding in de wijk wordt bepleit. De marktwerking moet uit de WMO en er moeten voldoende middelen komen om iedereen de zorg te kunnen geven die nodig is.”
In de Provinciale Staten zal de SP zich inzetten voor ombuiging van de marktwerking in de WMO.

Rapport ‘WMO In Uitvoering’ kunt u via deze link downloaden (PDF)

U bent hier