h

Thuiszorg medewerkers bezorgd over toekomst

16 mei 2008

Thuiszorg medewerkers bezorgd over toekomst

Dinsdag 6 mei jl. organiseerde de vakbond ABVAKABO FNV en de SP een informatieavond voor de thuiszorgmedewerkers. Naast enkele SP-ers waren zo’n dertig medewerkers van Protheion Thuiszorg Noord Limburg, de Zorgboog, Savant en Zorg aan Huis.
Betty van Dokkum (ABVAKABO) en Linda Weijs (SP) beantwoordden de vele vragen.

De centrale vraag van deze avond was “gaat het nu wel of niet goed in de thuiszorg?” Het werd al snel duidelijk dat het niet goed gaat. De rode draad in de avond was vooral het feit dat er niet goed geïndiceerd wordt. De indicaties worden door een medewerker van het CIZ via de telefoon gedaan. Hierdoor loopt veel mis want de cliënten kunnen niet altijd aangeven welke hulp ze nodig hebben. Door de telefoon kun je niet zien hoe een cliënt er aan toe is. Daar komt nog bij dat de meeste cliënten zeggen dat het wel gaat want ze willen niemand tot last zijn. Eigenlijk is het logisch dat je niet via de telefoon kunt indiceren.

Veder kwam ook naar voren dat de planning een ramp is. Hierin kan de gemeente niets doen, maar het is sinds de invoering van de WMO wel veel erger geworden. De zorgminuten worden niet goed berekend en daardoor kloppen de planningen vaak niet. Het verwijt wordt gemaakt dat de mensen van de planning geen zorgervaring hebben en dus niet weten hoe de zorg echt verloopt.

Ondanks alles blijven de medewerkers gemotiveerd en rennen nog harder, want ze willen niet dat hun cliënten de dupe worden van de problemen. Dit verklaart ook waarom er weinig officiële klachten zijn. Cliënten zijn bang om “hun” verzorgster kwijt te raken en durven niets te zeggen.

Een andere zorgelijke ontwikkeling is het gerommel met de salarissen van medewerkers. Medewerkers kunnen kiezen, of geen baan of in een veel lagere schaal werken, of aan de slag als alfahulp. Als alfahulp val je niet onder een cao, dus ook geen zekerheden zoals pensioen enz. Instellingen zeggen dat dat niet zo is, maar helaas het gebeurt wel.

De SP voert al geruime tijd actie tegen de uitverkoop van de zorg. Personeel én cliënten betalen hiervoor een hoge prijs! Lokaal inventariseert de SP nu waar in Venray en omstreken de knelpunten liggen bij medewerkers en gebruikers.

Lees meer over de uitverkoop in de (thuis)zorg.

U bent hier