h

Standplaats Venrayse ambulances naar brandweerkazerne?

21 oktober 2009

Standplaats Venrayse ambulances naar brandweerkazerne?

De SP stelde in het vragenuurtje van afgelopen donderdag 15 oktober in de commissie Maatschappelijke Diensten de standplaats van de ambulances aan de orde en vindt dat wethouder Jansen in actie moet komen.
De ambulances staan op het parkeerterrein van de Wieën (bij de huisartsenpost) onder een tent geparkeerd; weer en wind hebben er vrij spel. Onhoudbaar vindt de SP. Ronald van Hal: 'Het gaat hier om zorg waarvan iedereen verwacht dat deze zorg ook acuut geleverd kan worden en nu staat de winter weer voor de deur! Je moet er toch niet aan denken dat je snel een ambulance nodig hebt en deze wil maar niet aanslaan vanwege de vrieskou.'

Wethouder Jansen gaf tijdens het vragenuurtje aan dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor uitvoering van het ambulancevervoer. De provincie is verantwoordelijk en moet toezicht houden op de uitvoering ervan. Jansen zegde evenwel toe de huidige situatie te gaan bekijken. Een van de opties is dat de ambulances een plek krijgen in de brandweerkazerne, dit kan alleen als er plek is en als het de gemeente geen geld gaat kosten. De SP droeg ook de voormalige Hermesremise aan de Julianasingel als alternatief aan. Ambulancepersoneel laat echter weten het liefst zo dicht mogelijk aan de A73 te willen zitten.

In de nieuwe Wet AmbulanceZorg (WAZ) die in januari 2011 van kracht wordt, verschuift een deel van de huidige rol van de gemeentelijke en provinciale overheden naar de zorgverzekeraars en wordt de ambulancezorg op regionaal niveau georganiseerd.
De nieuwe wet gaat uit van een gereguleerde markt voor de ambulancezorg waarin via aanbesteding wordt gekomen tot vergunningverlening. Zo hoopt men dat kwaliteit, doelmatigheid en toegankelijkheid wordt verhoogd. De SP weet waar marktwerking toe kan leiden. Veolia is daar een groot voorbeeld van.

Kijk hier op de website van Regianale Ambulance Vervoer.

U bent hier