h

Rapport: De Sociale Werkplaats aan het woord

28 juni 2011

Rapport: De Sociale Werkplaats aan het woord

De afgelopen maanden heeft de landelijke SP intensief onderzoek gedaan naar het wel en wee van de mensen met een (arbeids)beperking die werken op een sociale werkplaats. Dit onderzoek is dinsdag 27 juni 2011 gepresenteerd. De conclusies spreken voor zichzelf: Bijna de helft van de werknemers van sociale werkplaatsen vindt dat de werkplek onvoldoende wordt aangepast aan de beperking die hij of zij heeft.
Ook medewerkers van de NLW in Venray en Panningen hebben in grote getale meegedaan aan dit onderzoek. Daarvoor onze dank!
 De sociale werkplaatsen aan het woord

Het merendeel van de mensen, 79 procent waardeert het werken in de sociale werkplaats als positief. 36 procent is het werk steeds minder leuk gaan vinden. Bijna 36 procent vindt de werkdruk te hoog. Werknemers die een hoge werkdruk ervaren hebben lichamelijke klachten (50 procent), psychische klachten (55 procent) en minder motivatie en plezier in het werk (47 procent). Bijna de helft van de werknemers (46 procent) vindt dat het werk onvoldoende wordt aangepast aan de beperking die zij hebben. Van alle medewerkers is 38 procent tevreden over alle arbeidsomstandigheden op het werk. Schokkend is te noemen dat 31 procent zich niet serieus genomen voelt door de werkleiding. Opvallend uit het onderzoek is ook dat 1 op de 5 werknemers schulden heeft. Meer dan de helft, 65 procent van de werknemers is ontevreden over de arbeidsvoorwaarden. Voornamelijk over: ontbreken van werkoverleg (29 procent), collega’s die met verlof gaan die niet worden vervangen (23 procent), verslechterde reiskostenvergoeding (22 procent) en er is te weinig tijd voor scholing en opleiding (21 procent). Bij bijna 1 op de 5 werknemers die werken bij een reguliere werkgever is de werkplek niet aangepast aan de beperking.

Het rapport ‘de sociale werkplaats aan het woord'
De website van Armoede werkt Niet

U bent hier