h

Uitzetting Limburgse Mauro naar Angola onrechtvaardig en onmenselijk

19 september 2011

Uitzetting Limburgse Mauro naar Angola onrechtvaardig en onmenselijk

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is ‘met stomheid geslagen’ over het besluit van minister Leers van Immigratie en Asiel om de Limburger Mauro uit te zetten naar Angola.
 Speciale voetbal-actie voor Mauro op het Plein in Den Haag

Ondanks een bijna Kamerbreed gesteund verzoek aan de minister om Mauro in Nederland te laten blijven en een speciaal voor Mauro georganiseerde voetbal-actie op het Plein in Den Haag, moet de 18-jarige Limburger nu toch vertrekken. Gesthuizen wil met spoed in debat met minister Leers: ‘Hoewel ik het al op veel punten niet eens ben met deze minister, had ik dit toch echt niet verwacht. Dit komt aan als een mokerslag. Ik vind het onmenselijk en onrechtvaardig om deze Limburger weg te sturen naar een land waar hij de taal niet van spreekt en niemand kent’, aldus Gesthuizen.

Gesthuizen schreef een brief met de indringende oproep aan minister Leers om Mauro niet naar Angola te sturen. De brief werd mede ondertekend door de PvdA, GroenLinks, D66, ChristenUnie en het CDA, later sloot ook de VVD zich aan bij het verzoek aan de minister een beroep te doen op zijn discretionaire bevoegdheid en Mauro verblijf in Nederland toe te staan. Mauro schreef zelf ook een brief aan minister Leers, waarin hij schrijft al acht jaar gelukkig te wonen bij zijn pleegouders en pleegbroertje.

Gesthuizen vindt het onbestaanbaar dat Mauro gedwongen wordt Nederland te verlaten. De jongen kwam op negenjarige leeftijd naar Nederland en had zelf destijds geen idee van het hoe en waarom. Na al die jaren is hij hier echter volledig gewend en voelt hij zich hier thuis. ‘En nu wil de minister hem nog een keer hetzelfde aandoen? Dat kan niet en dat mag niet. Leers moet zijn sociale gezicht laten zien, want dit is echt een harde en onbegrijpelijke afweging. Mogelijk is het misplaatste stoerheid, maar het gaat hier wel om het belang van een 18-jarige jongen die het belangrijkste deel van zijn leven in Nederland is opgegroeid en hier zijn familie en zijn toekomst heeft. Mauro hoort in Nederland.’ Gesthuizen rekent op de steun van alle partijen die de eerdere oproep aan minister Leers en de actie voor Mauro hebben gesteund.

U bent hier