h

Venray kleurt ROOD

30 maart 2012

Venray kleurt ROOD

Venray kleurt rood. Sinds enige tijd heeft de afdeling Venray een eigen Rood-jongerengroep: Roojs Talent! Een kennismaking met hoe Rood opereert in Venray.
Rood, jongeren in Venray

Het begon vorig jaar zomer, toen de afdelingsvoorzitter een brief aan alle jonge SP-leden in de gemeente Venray stuurde. Of ze geen zin hadden om samen een rood-groep van de grond te tillen. Naomi Soijer en Lidewij Boessenkool, allebei 20 jaar oud en studerend in Nijmegen, leek het wel wat. Ze sloegen samen aan het brainstormen: wat speelt er in Venray en wat kunnen we oppakken? Bovenaan de agenda kwam al snel de locatie voor het nieuwe jongerencentrum te staan. De gemeente was van zins om dat centrum op een sportpark ‘weg te stoppen’, zoals de Venrayse SP-jongeren het omschrijven. Naomi: ‘Wij hadden een andere plek in gedachten, namelijk waar de culturele en muzikale Stichting Riddim al zat: midden in het centrum. Maar de gemeente was bang voor overlast daar. Onterecht, vonden wij. Daarom organiseerden we in december precies op die plek samen met Riddim en de lokale omroep een muziekevenement: Roojs Talent Live. Om aan te tonen dat angst voor overlast niet nodig was.’

Soms snijdt het mes aan twee kanten; soms aan drie. Allereerst was Roojs Talent Live (Roojs is dialect voor ‘Venrays’) een succes en bracht het veel jongeren voor het eerst binnen de muren van Riddim. Ten tweede leverde de avond 930 euro op voor Braille Without Borders, een project van een Venraynaar die een blindenweeshuis in Tibet runt. Het geld werd direct na het evenement – om vier uur ’s nachts – overhandigd aan het Roojse Huus 2011, de Venrayse variant op Serious Request. En ten derde: de Venrayse jongeren hadden nu met eigen ogen kunnen zien dat Riddim een prima plek zou zijn voor het jongerencentrum. En de gevreesde overlast? Niks van gemerkt.

Steeds meer afdelingen kleuren rood
Maar het mocht niet baten. Onlangs besloot de gemeenteraad met een kleine meerderheid toch om het nieuwe jongerencentrum op het sportpark te vestigen. Maar rood Venray treurde niet lang en heeft inmiddels een nieuw plan op touw gezet. Naomi Soijer: ‘We gaan binnenkort naar de middelbare school om daar met jongeren te praten over wat hen allemaal bezighoudt in de regio. Je moet weten dat in Venray (iets meer dan 40.000 inwoners –red.) niet eens een hbo is; heel veel jongeren trekken na de middelbare school weg. Kijk, voor de lokale afdeling is het heel belangrijk om te weten wat er speelt onder jongeren. Het is dus zeker de moeite waard om hun politieke participatie in de regio te vergroten.’

Volgens Lieke Smits, lid van het landelijke rood-bestuur, leeft dat besef maar al te goed in SP-afdelingen. Sinds de start van ‘Kleur je afdeling rood’ zijn tientallen afdelingen aan de slag gegaan om een rood-groep van de grond te tillen. In onder meer Oirschot, Heerlen, Sittard-Geleen, Middelburg en Dordrecht ziet het er inmiddels hoopvol uit. In Hengelo is net als in Venray een nieuwe rood-groep actief. Dat brengt het totaal aantal afdelingen met draaiende rood-groepen op een kleine twintig.
[Bron: Tribune maart 2012]

U bent hier