h

SP opent meldpunt voor afbraak van de zorg

18 maart 2013

SP opent meldpunt voor afbraak van de zorg

De bezuinigingsdrift van Rutte II is enorm en werkelijk niets wordt gespaard. De huishoudelijke verzorging, de begeleiding, dagbesteding en persoonlijke verzorging moeten er allemaal aan geloven als het aan Rutte ligt. Onwenselijke en onmenselijke situaties liggen op de loer. Wat vinden mensen uit de gemeente Venray van deze plannen? De SP opent een meldpunt voor de zorg.

De SP wil weten waar mensen die nu al gebruik maken van zorg tegen aan lopen of waar hun zorgen en of frustraties liggen. Hoe ziet u de veranderingen in de zorg? En de zorgverleners (huisartsen, begeleiders, verzorgenden, hulpverleners etc.), hoe zien zij de komende veranderingen in de zorg? De SP organiseert aankomende 3 april een WMO-avond voor werkers in de zorg. Hierover volgt nog meer informatie.

Tot 6 april a.s. zal het Venrays meldpunt voor de zorg geopend zijn. De meldingen zullen worden doorgespeeld aan de SP-fractie in de Tweede kamer.

De plannen van Rutte

  • Rutte wil het gebruik van de huishoudelijke sterk inperken. Vanaf 2014 krijgen nieuwe mensen al geen huishoudelijke verzorging meer en per 2015 vervalt deze taak zelfs. Er komt een maatwerkregeling voor diegene die “echt” hulp nodig heeft en zelf geen hulp in de huishouding kan betalen.
  • Gemeenten krijgen meer zorgtaken maar moeten dat wel doen met 25% minder geld. De functie Persoonlijke verzorging gaat uit de AWBZ en wordt naar gemeenten overgeheveld. Dit geldt ook voor de dagbesteding die mensen nu krijgen.
  • De functie verpleging gaat uit de AWBZ en wordt overgeheveld naar de zorgverzekeraars. Hiermee worden de functies verzorging, ondersteuning en begeleiding aan de ene kant en verpleging aan de andere kant uit elkaar getrokken. Dit is onwenselijk en versterkt de bureaucratie.
  • Alleen mensen die echt zware zorg nodig hebben mogen nog in een instelling verblijven. De rest van de mensen die zorg nodig hebben, daarvan vindt het kabinet dat die best thuis kunnen wonen of zelf een huis kunnen huren. Die “lichtere” zorg - het gaat om mensen met zorgzwaartepakketten 1, 2, 3 en 4 - wordt uit de AWBZ gehaald en gemeenten moeten dit gaan organiseren.

Al met al gaat het om een bedrag van ongeveer tien miljard euro dat vanuit het Rijk overgeheveld wordt naar de gemeenten. De SP vindt deze bezuiniging dom en kortzichtig. Vereenzaming, verwaarlozing en vervuiling zullen steeds vaker voor gaan komen. Dit achteraf “oplossen” kost veel geld. Een parallel is te trekken met de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg. Daar werd al na een paar maanden duidelijk dat een deel van de bezuiniging ingezet moest worden in meer politie- en justitiecapaciteit. Dit was dus geen bezuiniging maar een verschuiving van de kosten.
De SP denkt dat dat er veel meer een beroep zal worden gedaan op mantelzorgers. Hiervan zijn er ongeveer 2,5 miljoen van in Nederland. De druk op hen zal steeds meer toenemen en ook hier zal er sprake zijn van ongewenste neveneffecten zoals gedwongen mantelzorg waarbij ook minderjarige kinderen gedwongen worden om zorgtaken op zich te nemen. Kortom genoeg om voor in de benen te komen.

Ga hier naar het meldpunt en doe uw melding over afbraak in de zorg.

U bent hier